Thursday, August 2, 2018

Mitul acoperiților

Circulă de câțiva ani buni în media mitul acoperiților din presă, din justiție și din politică. S-a schimbat chestia de la turnătorii și colaboratorii de la securitate, spre acești acoperiți, căci subiectul este mai atractiv în a spune:
- ministrul X este ofițer acoperit,
- premierul Y este ofițer acoperit,
- senatorul Z este ofițer acoperit,
- jurnalistul T este ofițer acoperit,
- procurorul P este ofițer acoperit,
- judecătorul R este ofițer acoperit,
- actorul M este ofițer acoperit.
Nu am înțeles niciodată de ce un portar, o măturătoare, o croitoreasă, un mecanic auto, un tâmplar nu ar îndeplini cerințele de a fi ofițeri acoperiți. 
Îmi aduc aminte cum George MAIOR, cu o postură superioară, la un interviu arăta că sunt ofițeri acoperiți și în presă, dar și în alte domenii. Există acum un subiect foarte fierbinte și anume acela al deconspirării ofițerilor acoperiți din justiție. Subiectul este mai mult decât drăgălaș și bucălat, din moment ce în aer putește msterul și în oale de lut se află laptele bătut acoperit cu șervete de cânepă. Există un mit, mitul ofițerilor acoperiți, cei mai mulți dintre analiști arâtând cu degetul spre direcții extrem de concrete, spre oameni din media, din politică, din justiție și din administrație. ceea ce este caracteristic, se leagă de faptul că se construiește o abordare caricaturală, neserioasă, pentru că cei arătați cu degetul sunt departe de a îndeplini un minimum de cerințe de a fi măcar măturători la un serviciu secret, darmite portari, ușieri sau ștergători de geamuri pe acolo nici vorbă. Nu vreau să spun nimic pentru a jugni pe cineva, dar luându-i la rând pe cei arătați cu degetul se vede că:
- meserie nu știu,
- performanțe nu au,
- prezențe nu sunt,
- cultura e parf,
- talente sunt lipsă.
Pe un fundal al mediocrității funciare a celor bănuiți a fi ofițeri acoperiți, societatea merge înainte, iar preocupările focusate greșit cu intenție, au darul de a-i supradimensiona pe unii care nu merită în realitate nicio atenție, nu ca ofițeri acoperiți, ci ca fomiști la mila unuia și a altuia care îi folosește, căci de pe poziția imaginară atribuită ar avea căderea să spună fix orice dorește patronul hapsân. Adevărații acoperiți au jurământul de a rămâne anonimi, de a fi strălucitori în meseriile pe care le fac și niciodată nu se va ști că ei au fost ofițeri acoperiți, căci înainte de toate ei au fost niște profesioniști adevărați și în niciun caz niște cioflingari care și-au târât incompetența stând cu mâna întinsă.(02 august 2018)

No comments:

Post a Comment