Friday, August 10, 2018

365 împotriva României: Ionel BOIERU și regulile stricte ostășești

Când are loc o execuție, indiferent de context, există reguli care trebuie aplicate și respectate. Nu mă apuc eu acum să enumăr aici acele reguli, dar oricine dorește să le afle, caută prin regulamente și le găsește. Până și comuniștii, când și-au executat dușmanii cei mai aprigi, au respectat acele reguli. Legionarii în plutoanele morții nu au respectat nimic și așa i-au executat pe Nicolae IORGA, pe Armand CĂLINESCU și pe deținuții de la Jilava în noaptea dintre 26/27 noiembrie 1940. Așa cum povestește Ionel BOIERU prin presă, cel care a tras trei rafale de mitralieră în 25 decembrie 1989 la Târgoviște, nu a fost respectată nicio regulă, ci a fost executată o sentință și atât. Nu scriu aici despre Ionel BOIERU că a participat la împușcarea soților CEAUȘESCU în ziua de Crăciun, poporul român fiind peste 80% ortodox, ci pentru faptul că militar fiind, comandant  al unui pluton de execuție fiind, nu a respectat acele reguli specifice unei execuții prin împușcare, ca punere în aplicare a unei sentințe.
Îmi aduc aminte că secvența de film mult așteptată la TVRL din noaptea de 25 decembrie 1989 se termina cu niște fum de pușcă și cu corpurile celor doi CEAUȘEȘTI căzute la pământ în poziții nefirești, motivându-se că operatorul a ratat împușcarea din motive tehnice, că trebuie nu știu ce să facă. În acele clipe poporul aștepta, ca în Evul Mediu în piețe, execuția cu toate detaliile ei, pentru a-și satisface acea sete de răzbunare a sacrificiilor fără rost făcute timp de 25 de ani.
Este adevărat că din acel moment s-a încheiat o bucată de istorie, că se deschidea drumul unei noi perioade, asupra căreia nimeni nu avea o proiecție de cum va arăta și ce se va întâmpla cu un popor care-și dorea libertatea cu ardoare și care a crezut că fără CEAUȘESCU îi va fi cu mult mai bine. Din când în când se mai reia tema CEAUȘESCU, dar după aproape 30 de ani seamănă cu o ciorbă de burtă reîncălzită care nu mai are niciun gust ca lumea și trebuie aruncată la gunoi.

(10 august 2018)

No comments:

Post a Comment