Wednesday, August 1, 2018

365 împotriva României: Emilian EVA un fost procuror neguțător de artă

Aici nu vreau să scriu despre procurorul Emilian EVA decât din punct de vedere al profesiei sale. În mintea mea, un procuror adevărat trebuie să fie:
- profund,
- profesionist,
- corect,
- deștept,
- cuprinzător,
- procedural,
- respectuos,
- atent,
- modest,
- respectat,
- apreciat,
- neratangiu,
- incoruptibil,
- selectiv,
- echilibrat,
- econom,
- neșantajabil,
- așezat.
Toate aceste calități îl fac pe procuror să aibă o poziție privilegiată, adică să facă dosare beton, dar în respectul legii, așa încât nici cel mai înfiorător inculpat să nu aibă a-i reproșa ceva legat de încălcarea drepturilor omului și mai ales de conținutul dosarului, care prin calitatea ipotezelor și a documentelor conduc la concluzia acceptată și de judecători, dar mai ales de avocații apărării și rezultatul este cel pe care procurorul îl prognozează. Orice altă abordare face din procuror un instrument, o marionetă în mâinile șefilor lui, a politicienilor sau chiar a interlopilor. Salariile și pensiile procurorilor nu sunt de neglijeat, ceea ce în condiții normale devin îndestulătoare, dacă ne gândim că sunt de cel puțin 5 ori ajungând și la de 10 ori mai mari decât salariul minim pe economie.
Natura umană are în ea multă mizerie, căci lăcomia, setea de îmbogățire, trufia, preacurvirea, răutatea, avariția, dacă n-ar fi, multe lucruri din lumea aceasta ar arăta altfel. Probabil, Emilian EVA are studii de drept. Nu pun la îndoială situația lui școlară ca student, dar am mari îndoieli că el era un fin cunoscător de opere de artă, că aș fi găsit studii și cărți publicate de el sau aș fi aflat de ceva expoziții cu operele sale prin expoziții. Așa că intrarea sa în afacerea cu tablouri îmi arată o altă dimensiune a acestui om. Ceea ce a făcut fără a avea talente înnăscute sau studii de specialitate îmi arată o anumită superficialitate, ceea ce la făcut să se lase orbit de strălucirea banului.
Numai acele părți întunecate din el l-au dus pe Emilian EVA spre prăbușirea ireversibilă în sine și spre decăderea totală, ceea ce-l va face să-și revină cu greu, căci va trebui să basculeze într-o altă direcție, total diferită de ceea ce a profesat. Statul la pușcărie, exact acolo unde el i-a trimis pe alții la comandă sau din profesionalism, arată că locul lui Emilian EVA este undeva în zona de execuție a societății, fiind necesare brațe pentr munci ceva mai brute, nu în sala de judecată. L-am inclus aici pe Emilian EVA pentru că și el a tras în jos prestigiul de procuror prin mai multe acțiuni care i-au adus condamnarea, căci tărășenia cu tablourile nu a fost fundamentală.


(01 august 2018)

No comments:

Post a Comment