Tuesday, July 10, 2018

Organisme de...

Se zice că dacă n-ai bătrâni, să-i cumperi. Dar tot atât de bine, se zice că dacă n-ai organisme pentru diverse chestii, să ți le înființezi, să ți le faci sau să ți le construiești. 
Dacă nu ai organisme de omologare, să ți le înființezi, să ți le faci sau să ți le construiești, dar să fie recunoscute oriunde în lume, căci altfel sunt apă de ploaie, activitatea lor este fără valoare juridică. 
Dacă nu ai organisme de calibrare, să ți le înființezi, să ți le faci sau să ți le construiești, dar să fie recunoscute oriunde în lume, căci altfel sunt apă de ploaie, activitatea lor este fără valoare juridică. 
Dacă nu ai organisme de certificare, să ți le înființezi, să ți le faci sau să ți le construiești, dar să fie recunoscute oriunde în lume, căci altfel sunt apă de ploaie, activitatea lor este fără valoare juridică. 
Dacă nu ai proceduri de funcționare, să ți le construiești, să ți le validezi, dar să fie recunoscute oriunde în lume, căci altfel sunt apă de ploaie, activitatea lor este fără valoare juridică. 
Dacă nu ai standardele adecvate, să le preiei de unde trebuie, dar să fie recunoscute oriunde în lume, căci altfel sunt apă de ploaie, activitatea lor este fără valoare juridică. 
Dacă nu ai calibrate echipamentele, să ți le calibrezi, ca măsurătorile să fie recunoscute oriunde în lume, căci altfel sunt apă de ploaie, parametri oferiți sunt fără valoare juridică. 
Chiar dacă le ai pe toate, dacă nu sunt folosite cum trebuie, aleluia cu echipamentele, cu laboratoarele și cu toate cele, căci unii se scumpesc la tărâțe și se ieftinesc la mălai, adică mai pe românește, folosesc echipamente fără să respecte toate normele, iar rezultatele sunt apă de ploaie. Să ne amintim de un laborator neacreditat care se dădea în bărci în cazul PHARMA, dar balonul s-a desumflat căci era neacreditat. Să ne amintim de procesele pierdute în instanțe de cei cu radarele căci acele echipamente nu erau omologate. Să ne amintim de cercetări interesante dar care au picat că măsurătorile s-au făcut cu echipamente necalibrate sau neomologate.
Chiar dacă procesele de omologare, calibrare, certificare sunt costisitoare din punct de vedere financiar, ele trebuie derulate, căci altfel tot efortul făcut de a avea și utiliza echipamentele este vax albina la cooperativa munca în zadar. Avem prea multe exemple de lucruri făcute fără cap.

(10 iulie 2018)

No comments:

Post a Comment