Monday, July 23, 2018

Mircea SIBICEANU, o legendă a culturismului nostru

Cine va dori să se ocupe serios de istoria culturismului românesc, obligatoriu va trebui să se documenteze temeinic și să scrie despre generația de aur a culturismului românesc, generație care și-a început activitatea în anii '80 dar și în anii '90. Materialele nu sunt atât de abundente pentru că în vremurile de demult culturismul nu era privit cu ochi buni de către comuniști, iar sportivii se antrenau în cluburi alături de halterofili. Nici materialele documentare nu erau abundente în afara câtorva cărți, cât despre reviste de specialitate sau despre suplimente nici nu avea cum să fie vorba.
Unul dintre culturiștii care au activat în acea perioadă și mai activează și azi este marele culturist piteștean, Mircea SIBICEANU. El este născut în 5 iunie 1958, deci ca zodie este în gemeni. Culturiștii născuți în gemeni se caracterizează prin trăsături care îi fac să fie diferiți. Gemenii numai aparent ar fi persoane care n-ar îndeplini cerințele de a face culturism. Ei sunt predispuși spre meditație, spre abordări artistice și spre lucruri care necesită migală.Ei au un mod al lor de a-și organiza munca și tot timpul dau senzația că sunt în contratimp cu ceilalți. Realitatea este cu totul alta. Tot ceea ce întreprind persoanele din acestă zodie nu este în vitrină. Ei lucrează foarte retrași, fără a fi zgomotoși sau ostentativi. Numai dacă sunt provocați, ei răspund cu fapte demonstrând că lucrurile stau cu totul și cu totul altfel. Diferențele pe care ei le generează sunt uriașe. Am văzut un astfel de nativ în gemeni care a fost zgândărit să facă niște flotări. Cel care a fost inițiatorul a executat cam 23, în timp ce nativul în gemeni a executat lejer vreo 70 și finalul a fost apoteotic, flotări cu bătăi din palme.
Este născut în județul Argeș, comuna Răchițele. A absolvit Liceul de chimie din Craiova. A activat la Clubul Olimpia din același oraș. L-a avut antrenor pe Nicolae NEBUNU. Cu acest club a câștigat trei titluri de campion municipal și în anul 1976  titlul de campion naționat la lupte greco-romane. La 22 de ani a început să facă culturism în Pitești sub îndrumarea antrenorului Ion RĂDULESCU.
În interviul acordat lui Cătălin Iulian CHELARU, jurnalist sportiv, culturistul Mircea SIBICEANU face un rezumat în care arată:
Între noiembrie 1980 si iunie 2012 am participat în peste 108 competiţii de nivel republican, naţional şi internaţional. Ca un bilanţ aş concluziona cu aproximaţie: 43 locuri I, 34 locuri II, 15 locuri III, 9 locuri IV, 1 loc V, 4 locuri VI, 2 locuri VII. Deci 43 medalii de aur, 34 medalii de argint, 15 medalii de bronz. În cei 32 de ani de culturism am străbătut ţara, concurând aproape în toate oraşele, mergând cu trenul (foarte puţin cu maşina) atât cât aş putea să înconjur globul pământesc! Dacă până la Revoluţie nu ni se permitea să concurăm peste hotare, după Revoluţie nu mi-am permis, astfel că, spre ruşinea mea, nu am fost în străinătate, deşi am palmares internaţional pentru că au venit străinii la noi.
Culturistul Mircea SIBICEANU a dominat o lungă perioadă scena sportivă, fiind un concurent deosebit de important în competițiile la care a participat. El a fost legitimat la Clubul Sportiv Petrochimistul din Pitești.
Măsurătorile biometrice ale lui Mircea SIBICEANU sunt:
Înălțime :171cm
Greutate: 96 kg
Circumferință braț: 49 cm
Circumferință piept: 128 cm
Circumferință talie: 80 cm
Circumferință coapsă 69 cm
Circumferință gambă:47 cm.
Măsurătorile au fost făcute la vârsta de  60 ani a sportivului.
De-a lungul timpului, culturistul Mircea SIBICEANU a participat la multe competiții, dintre care anumăr pe următoarele:
1980, Onești, Campionatul Național de Culturism, locul 7
1981, București, Cupa 16 Februarie, locul 4.
1983, București, campionatul Național de culturism, categoria ???, locul 2
1984, București, Campionatul Național de Culturism, categoria 76 kg, locul 3
1984, Pitești, Concursul Internațional de Culturism Trofeul DACIA, locul 2 
1986, București, Campionatul Național de Culturism, categoria 76 kg, locul 3
2003, Baia Mare, Campionatul Național de Culturism Masters, categoria +80 kg, locul 4
2006, Brașov, Campionatul Național de Culturism Masters, categoria +80 kg, locul 3
2007, Reșița, Campionatul Național de Culturism Masters, categoria 80 kg, locul 1
2008, Șimleul Silvaniei, Campionatul Național de Culturism Masters, categoria 80 kg, locul 1
2009, Slobozia, Campionatul Național de Culturism, categoria 80 kg, locul 2
2010, Zalău, Campionatul Național de Culturism Masters, categoria 80 kg, loc 1
2011, Slobozia, Campionatul Național de Culturism Masters, categoria 80 kg, loc 1.
2012, Șimleu Silvaniei, Campionatul Național de Culturism Masters, categoria 80 kg, loc 2.
Se știe că locul întâi ocupat de un sportiv la o anumită categorie îl declară de campion național. Înseamnă că sportivul Mircea SIBICEANU este deținătorul a patru titluri de camion național de culturism.
Cauze obiective l-au ținut departe de sala de antrenament, căci culturismul înseamnă gantere, haltere
și celelalte echipamente care îl solicită serios pe sportiv, iar când există limitări în a face eforturi la antrenamente, este clar că în acele perioade sportivul nu are cum să se prezinte în competiții.
Sportivul Mircea SIBICEANU se dovedește a fi un luptător, căci în fața tuturor dificultăților prin care a trecut, a reușit s-o ia de la capăt, cu forțe înzecite, dovedind o voință de fier, căci pentru el nu există niciun obstacol de netrecut. El este un luptător autentic și aparițiile lui pe podiumurile de concurs arată că știe să-și dozeze eforturile și să se prezinte în fața juriilor de concurs în acea formă care îi aduce laurii victoriei, indiferent de cumpenele prin care a trecut. El are capacitatea de a vorbi cu detașare despre trecut și de a privi cu optimism și încredere spre viitor.
Culturistul Mircea SIBICEANU arată că  de-a lungul unei cariere de 33 ani, s-a clasat consecvent în primii 6 pe ţară. În orice sport, dar cu deosebire în culturism, este mai uşor să ajungi în vârful clasamentelor dar este cu mai greu să te menţii în top 6 naţional. 
În vremurile de demult, nu a existat pentru culturiști surse de documentare solide. Erau cărțile scrise de Lazăr BAROGA, Laszlo SZEKELY . Abia după 1989 au apărut reviste de specialitate, iar magazinele de specialitate au pus în vânzare suplimente. S-au înmulțit sălile de culturism și a crescut numărul sportivilor. A apărut Federația Română de Culturism și Fitness - FRCF și sportivilor li s-a cfreat posibilitatea de a participa în competiții naționale de anvergură, cu caracter regulat, după un calendar bine stabilit și anunțat din timp. Marea majoritate a competițiilor sunt organizate de FRCF, federație care este asociată IFBB. 
A fost legitimat la Clubul Sportiv Petrochimistul în perioada 1980 - 1995, după care a început colaborarea cu clubul Redis condus de Cristian DULGHERU
Mircea SIBICEANUîi sfătuiește pe tinerii care vor să înceapă să facă culturism:
- să se documenteze foarte bine înainte de a se antrena,
- să aibă răbdare în munca lor și să lucreze corect,
- să nu se supraantreneze crezând că vor crește rapid,
- să considere culturismul ca mod de viață,
- să lupte pentru a fi exemplu bun pentru cei din jur.
Acum este instructor și antrenează tineri viitori culturiști, dar se antrenează pentru a reintra în competiții, așa cum și-a promis ca la 60 de ani să-și facă un cadou prin apariția pe podiumul de concurs. Este antrenor la Fitness Energy GYM Pitesti.
În numărul 246 al Revistei de Culturism și Fitness avându-l director pe Cristian DULGHERU a apărut un interviu cu Mircea SIBICEANU.
Iată ce declara culturistul Mircea SIBICEANU lui Marius DUINEA, pentru cititorii Curierului de Argeș , în 8 iunie 2011:
Zilnic fac cîte două şedinţe.  Mă pregătesc şase zile pe săptămînă. Ridic greutăţi pentru fiecare grupă musculară. Pregătirea o fac la mine acasă, în balcon. 31 de ani m-am antrenat numai aici. Pentru campionatul naţional am fost nevoit să trec la un regim alimentar strict. În cinci săptămîni am mîncat peste 300 de albuşuri de ou, 30 de kilograme de carne de cal, piept de pui, peşte, legume şi multe citrice. Chiar dacă nu am avut condiţii deosebite de pregătire, am demonstrat că, dacă ai ambiţie, nu ai cum să nu obţii rezultate. Sînt mîndru de ce am realizat în viaţă. În afară de culturism, în palmaresul meu am şi titlul de campion de lupte greco-romane, sport pe care l-am practicat în tinereţe.
Pe tinerii care bat la porțile culturismului Mircea SIBICEANU îi sfătuiește mai întâi să facă sport, mult sport, orice sport. Iar dacă aleg CULTURISMUL să nu uite că au o datorie sacră și anume să întrețină vie flacăra CULTURISMULUI pe care  înaintașii am aprins-o! 
Mircea SIBICEANU este călăuzit în viață de următorul motto: sunt ceea ce sunt datorită CULTURISMULUI!
Într-o singură frază, Mircea SIBICEANU, este multiplu câștigător la concursurile republicane organizate în perioada 1980-2012, ceea ce se constituie într-un excepțional exemplu de longevitate în activitatea competițională a unui culturist, știut fiind faptul că acest sport este unul de mare uzură. Zestera genetică, ambiția, disciplina, munca îndârjită și perseverența fac din  culturistul SIBICEANU un concurent de temut pe scenele de concurs, iar încununarea cu laurii victoriei este dovada vie că în și culturism vârsta este doar un număr și nimic mai mult.


Mai în glumă, mai în serios, lui Mircea SIBICEANU îi este mult mai ușor să câștige premii concretizate prin medalii, cupe sau diplome, decât să le rostuiască, de multe câte are. Vitrina cu trofee arată că așa stau lucrurile.
Mircea SIBICEANU este un sportiv care a participat în competiții încă din 1980, deci este un culturist cu vechi state competiționale, căci 38 de ani de stat în sală, de parcurs cicluri de pregătire a participării la campionate naționale de culturism sau la cupe de nivel național, nu este puțin deloc. El este un pilon al culturismului românesc, căci prezentul și mai ales viitorul în culturism se construiește asigurând continuitatea cu trecutul acestui sport, care chiar dacă vremurile erau grele în anii '70 și '80, sportivii au muncit, au reușit să se ridice la înălțimea cerută de acest sport. I s-a spus că titlul de maestru al sportului se acordă numai sportivilor merituoși în vârstă de până la 40 de ani, deși cred i-ar trebui nu 38 de ani în concursuri, ci 40 de ani, adică în 20-20 cum zicea Viorica DĂNCILĂ va primi și titlul de maestru emerit al sportului.
Culturistul Mircea SIBICEANU este instructor de culturist certificat încă din 1980, certificat oferit de CJEFS.
Federația, trebuie ca și în viitor să se preocupe și mai mult de trecutul culturismului, astfel încât toți vechii culturiști să fie implicați în munca de construcție a unei strategii unitare de dezvoltare a culturismului, căci culturiștii cu mare experiență au capacitatea de a-și aduce contribuții importante la trasarea liniilor directoare ale viitorului acestui sport. La ora actuală nu sunt mulți culturiști în activitate de peste 35 de ani și tocmai de aceea culturistul Mircea SIBICEANU trebuie văzut ca un exemplu de longevitate în acest sport, un sportiv care are multe de spus în acest sport și în viitor.

(11 iulie 2018)


No comments:

Post a Comment