Friday, July 13, 2018

Criza cardurilor VISA

În mai puțin de două luni s-au produs întreruperi în utilizarea cadrurilor VISA la scară mondială, ceea ce arată că sistemul acesta globalizat a început să crape. Întotdeauna când cantitatea depășește anumite limite, se transformă în calitate. La cardurile VISA una era să gestionezi 100.000 de carduri, cu totul altfel se pun problemele pentru 2.000.000 de carduri și cu totul și cu totul la altă scară apar dificultățile de a gestiona 3 miliarde de carduri. Este vorba de carduri, dar mai ales de tranzacții, de fiabilitatea echipamentelor și nu în ultimul rând de securitatea tranzacțiilor, având în vedere că întreaga planetă este împânzită de ATM-uri.
Este un semn nasol faptul că s-au produs cele două incidente:
- la interval atât de mic,
- pe o arie atât de mare,
- că au fost rezolvate rapid.
Înseamnă că acolo unde se află managementul sistemului VISA nu s-a ținut seama de toate aspectele, că transformarea cantității în calitate nu a fost o prioritate. Deja este târziu pentru ei să repare ceva, căci nu trebuie reparat, ci revoluționat pentru a rămâne în trend. Nu va trece mult timp și cardurile vor deveni istorie, tot așa cum s-a întâmplat cu cardurile de telefonie, după ce au apărut telefoanele mobile și lumea evită să mai folosească telefoanele publice cu fise sau cu carduri. În București nici nu mai știu dacă mai există cabine cu telefoane publice cu fise sau cu carduri.
Mă aștept la lucruri și mai nasoale acum la o a treia defecțiune în funcționarea cardurilor, căci bâjbâiala cu faptul că tranzacțiile se fac nu este nici decentă și nici nu ține de cald celor care timp de două sau mai multe ore au fost înțepeniți în imposibilitatea de a cumpăra, de a plăti sau de a scoate bani din bancomate. KK.

(13 iulie 2018)

No comments:

Post a Comment