Saturday, July 21, 2018

365 împotriva României: Valter ROMAN is Petrică ROMAN father's

Prea puțină lume a mai auzit după 1989 de Valter ROMAN, mai ales că el fusese doar directorul Editurii Politice, după ce a părăsit funcțiile de partid importante pe care le-a deținut ani în șir, să zicem cam 26 de ani.
Drumul sinuos al lui Valter ROMAN traversează etape extrem de interesante, specifice unui comunist în care internaționalismul era ceva sfânt, exact cum este globalismul contagios din ziua de azi. El a luptat în Spania apărând ca militar republica. El a revenit după peregrinări în URSS cu divizia Horia, Cloșca și Crișan, luptând ca militar cu gradul de locotenent-colonel, alături de Armata Roșie, împotriva Germaniei naziste, în timp ce România era aliata Germaniei.Valter ROMAN a ocupat funcții importante în armata română. A fost chiar membru al CC al PMR și ministru. O dată cu înlăturarea Anei PAUKER, lui Teohari GEORGESCU și a lui Vasile LUCA, personaje incomode pentru noul curs al istoriei României după moartea lui STALIN a apus și steaua lui Valter ROMAN, care a fost marginalizat ca director de editură, exact cum a fost marginalizat și Ion ILIESCU, probabil acea poziție fiind semnul ultimei decăderi din pozițiile politice a unui comunist. Valter ROMAN nu s-a remarcat prin nimic spectaculos după 1953. Cu siguranță că între 1945 - 1953 a făcut el niște ghidușii care nu au fost trecute cu vederea de Gheorghe GHEORGIU-DEJ dacă l-a luat la pachet cu cei ale căror tablouri au dispărut peste noapte de pe pereții claselor din toate școlile țării. Nu mă apuc eu să-mi dau cu presupusul, dar chiar de pe poziția de director de editură, Valter ROMAN și-a păstrat multe din privilegii, căci bârfitorii zic că fiul său era adus la liceu cu mașina, că stătea tot în cartierul select al nomenklaturii, iar plecarea în Franța și evoluția în mediul academic a aceluiași fiu, ar avea legătură cu numele de Valter ROMAN. 
L-am inclus și pe el în ista celor 365 pentru că nu este de laudă pentru un ins să vină pe tancurile armatei de ocupație, după care să se instaleze în capul bucatelor, devenind chiar general al armatei române și luând decizii importante de reformare a acesteia în concordanță cu liniile dictate de comuniștii radicali instruiți la Moscova și reveniți și ei în țară tot cu rușii. Nu am să înțeleg niciodată cauzele din care perioada întunecată a istoriei noastre 1945 - 1953 nu este studiată cu și mai multă atenție, pentru că atunci s-au produs cele mai mari nenorociri din istoria noastră, iar Valter ROMAN nu a fost un simplu spectator la peluza istoriei.(21 iulie 2018)

No comments:

Post a Comment