Sunday, July 29, 2018

365 împotriva României: Poliana CRISTESCU parte din nomenklatură

Între 1983 -1989 tovarășa Poliana CRISTESCU, soție a lui Nicu CEAUȘESCU a fost președinta Cpnsiliului Național al Organizației Pionierilor. Nuci nu avea cum să fie altcumva.
Când în universități ani și ani nu s-au făcut promovări pe conferențiar, a venit în Academia de Studii Economice Poliana CRISTESCU conferențiar, la catedrda de Socialism Științific, nu ca universitar autentic, așa cum se cuvenea, ci ca noră a familiei prezidențiale. Aveam colegi acolo, care spuneau că Poliana CRISTESCU este o femeie de comitet. Numai că în subteran, toți se fereau de ea și mai ales cei care aveau și oarecare funcții se cremeau să-i facă acesteia pe plac, fără ca vreodată femeia să fi cerut ceva sau să fi ridicat vreo pretenție. Totul era preventiv, exact așa cum se procedează acum, când șefii nu cer nimic, nu spun nimic, cel mult reproșează că nu s-a făcut aia, că nu s-a făcut ailaltă și tot așa. Poliana CRISTESCU nici nu prea dădea pe la facultate, căci ori de câte ori o întrebam pe buna mea colegă S cum își ține Poliana CRISTESCU orele, ea zâmbea și se uita la mine:
- Ce ore, domnule IVAN?
Erau vorbe cu înțelesuri nenumărate.
Am inclus-o aici pe Poliana CRISTESCU că a acceptat să se bage la o șandrama care nu i se potrivea, dar pe care și-o dorea, căci ca nevastă de fiu de președinte, în loc să stea deoparte cum stătea o fiică de președinte, mă refer aici la Zoe, care făcea să zicem știință, Poliana CRISTESCU s-a pus și ea moț la pionieri, că-și dorea să fie ceva, orice, dar să fie.
Am înțeles că după 1989 se jăluia pe colo ș pe colo, unde erau cei care s-o asculte, cât de oprimată a fost ea, lucru pe care eu nu-l cred, că dacă o apucase așa o oprimare, trebuia ea să divorțeze de prințișor și nu viceversa. Oricum, Poliana CRISTESCU nu a fost un personaj pozitiv, atât timp cât a sta în anturajul dictatorilor și le-a cântat în strună, nefiind o rebelă și nici o taciturnă, căci cuvântările ei ce apăreau în Scâteia Tineretului, m-au enervat teribil la vremea când deschizând ziarul ele tronau la loc de cinste, căci pe prima pagină era tata-socru.


(29 iulie 2018)

No comments:

Post a Comment