Friday, June 8, 2018

Uzura fizică la om

Uzura fizică la om este un concept translatat de la mașini. O mașină are tot felul de piese care prin funcționare se uzează și în final se distruc, ceea ce duce la întreruperea funcționării mașinii. Într-un fel, deosebit de simplist se va spune că și omul este o mașinărie, mai complicată, car tot mașinărie este. Tot simplificând, se va spune că anumite componente ale omului se uzează, fără a regenera, drept care se înlocuiesc și este vorba de transplant sau se repară, ceea ce înseamnă operații de vindecare a organelor bolnave. Cum și la mașini se elimină piese și mașina tot funcționează și la om se extirpă organe și omul continuă să facă ceea ce făcea înainte. 
Uzura fizică la om nu trebuie văzută în această cheie prin care se întâmplă ceva cu o componentă a sa. Uzura fizică la om se percepe și prin:
- încetinirea ritmului de lucru,
- efectuarea de activități de proastă calitate,
- relaționări defectuoase,
- existența momentelor de inactivitate,
- încurcarea de termene și de obiective.
Chiar dacă oamenii se cred deținătorii marilor adevăruri despre profesia lor și despre starea lor de sănătate, uzura fizică este ceva obiectiv, care trebuie acceptat orice-ar fi. Este o mare exagerare ca o persoană să se creadă cu același nivel de performanță pe un interval mai mare de 8 ani. Un fotbalist are uzura lui fizică și durata optimă de lucru nu depășește 15 ani în mod regulat. Un cântăreț de opreă are și el uzura lui fizică și durata de funcționare optimă nu depășește 25 de ani. Despre învățători tot așa se va spune deși neaveniții îi catalogheaqză că nelucrând decât 4 ore pe zi, aceștia se odihnesc, deci uzura lor fizică este lentă, ceea ce este cu totul fals. Nu vorbesc aici de uzura fizică la împărați, dar uzura fizică la președinți se instalează cam după 6 ani de mandat. La un președinte autoales, 25 de ani de mandat este deja o calamitate.
Un balerin joacă pe Romeo începând de la 22 de ani să zicem, până la un 35 de ani. După aceea, el singur este bine să găsească altceva de făcut până iese la pensie, pentru a nu fi penibil.
În zona managementului de vârf, uzura morală intervine după cel mult 6 ani în forme extrem de grave, iar cine nu-și dă seama de acest lucru face gafe precum gafa pe care am văzut-o la un tip care a conchis că nici nu știe poporul ce pierde știința prin plecarea sa la pensie...

(09 iunie 2018)

No comments:

Post a Comment