Thursday, June 7, 2018

O afacere de succes

Orice business este sau nu de succes strict dependent de ceea ce a gândit patronul, dar mai ales de c um se preocupă acesta zi de zi, ceas de ceas, minut de minut să-i meargă afacerea.
Prin afacere să se înțeleagă un ceva din care câștigă patronul, câștigă salariații lui, dar câștigă și clientul prin raportul calitate-treț-cantitate. Un patron care se gândește doar la el, crezând că salariații săi sunt niște fraieri, iar clienții sunt tembel pe care el îi va jumuli de bani, înseamnă că și-a gândit nu afacerea, ci falimentul. O afacere de succes este una în care se muncește din greu pentru:
- aprovizionare la preț bun și la calitate superioară,
- derularea de activități din care să rezulte un produs sau un serviciu,
- a-l mulțumi pe client din toate punctele de vedere,
- a asigura o dinamică a ofertei care să vină în întâmpinarea clientului,
- a face exact ceea ce vrea clientul, ca acesta să revină ulterior.
Am văzut patroni:
- aroganți,
- nesimțiți,
- nepricepuți,
- aiuriți,
- leneși,
- tupeiști,
care prin tot ce făceau îndepărtau clienții unul câte unul. Refuzurile lor de a asculta și de a-și pune mintea la contribuție sunt dezarmante. Am văzut și o afacere de succes care funcționează la foc continuu de trei ani. Este vorba de o pizzerie. Acolo intri și:
- alegi tipul și mărimea de blat,
- se stabilește un cod al clientului,
- un muncitor defilează cu blatul,
- clientul alege ce pune pe blat,
- se calculează prețul,
- se plătește,
- se așteaptă până se coace pizza,
- se consumă acolo sau se ambalează.
Prețul este foarte bun. Există o mare diversitate de adaosuri care se pun pe pizza așa fel încât să răspundă exigentelor oricărui client. Am văzut acolo peste 40 de topinguri. Se servesc și niște sucuri și chiar și bere. Viteza de lucru și de coacere este mare, iar abundența clienților arată că afacerea este de succes. Sunt sigur că găsind acolo orice, clienții își satisfac toate exigențele, pizzele fiind personalizate 100% căci nu există nicio formă standard. Acolo este un tip care supraveghează munca dar pune și el mâna la o adică, nu este nici vătaf, nici manager cu guler alb. Acolo e foarte curat.

(07 iunie 2018)

No comments:

Post a Comment