Friday, June 15, 2018

Numărul de masterate

La români există o vorbă: nu ai cum să ții în mâtr-o mână doi pepeni. Adică, într-o mână se ține bine doar un pepene. Așa și în cazul masteratelor. Omul face un masterat pentru:
- a aprofunda un domeniu,
- a lucra cu mult mai bine,
- a actualiza cunoștințele,
- a evolua în profesie,
- documentul evoluției,
- a câștiga excelență.
Un masterat serios se face strâns legat de nevoile locului de muncă, astfel încât absolventul acestui curs să aibă un orizont cu mult mai larg, iar metodele învățate să se regăsească printr-o plusvaloare în soluțiile pe acre el le dă. Aș înțelege un masterat pentru cel care dorește să-și schimbe profesia, mergând într-o zonă ceva mai diferită, dar care folosește peste 80% din ceea ce a înbățat în studiile de licență.
Cât privește enumerarea unui număr de 3, 4 sau chiar mai multe masterate, nu văd importanța și semnificația acestora. Chiar îmi ridică semne de întrebare cel ce urmează nenumărate masterate, care nu au legătură unele cu altele, doar pentru a avea diplome. Lucrurile devin și mai complicate dacă respectivul a terminat facultatea pe la 25 de ani, a făcut o pauză de studii de 20 de ani și din momentul în care a devenit demnitar se năpustește să stea cu burta pe carte și face nenumărate masterate, pentru a se împăuna cu diplome. Chestia mi se pare neserioasă, căci un masterat serios necesită timp de studiu și mai ales pentru a face cercetare, căci lucrarea de disertație chiar dacă are numai 40 de pagini presupune citirea a peste 30 de materiale de strictă specialitate și includerea de soluții originale pe tema aleasă. ca demnitar, respectivul autor, nu are timpul material pentru a face așa ceva la modul serios. Deci acele masterate sunt un fel de a trece ca gâsca prin apă, fără a se lipi cam nimic de respectivul. Eu când aud de mai multe masterate făcut de un ins, mă apucă râsul și-l tratez pe respectivul ca neserios. La mine un masterat este suficient. Oi fi eu invidios că nu am niciun masterat, dar pe vremea mea nu existau masterate, că dacă ar fi existat doar unul aș fi făcut. Un masterat șisă frunctific la muncă ceea ce am învățat. Punct. 


(15 iunie 2018)

No comments:

Post a Comment