Wednesday, June 6, 2018

Mitingul PSD

Pe 9 iunie 2018 va avea loc în București mitingul PSD dedicat luptei împotriva abuzurilor. PSD este un partid mare cu capacitate de mobilizare pe măsură, ceea ce înseamnă că în București vor venii mulți, chiar foarte mulți membri și simpatizanți, bine organizați, disciplinați, care vor transmite mesajul primit de la centru, să fie auziți și să li se simtă forța. Aici lumea face tot felul de analize, pe care le consider nerealiste. Îmi aduc aminte că la Budapesta au demonstrat împotriva măsurilor AXA un milion de cetățeni. Îmi aduc aminte că la Madrid sau la Roma a mărșălui pe străzi 500 de mii de demonstranți este ceva cotidian. Și la Washington când a fost instalat Donald TRUMP au fost 500 de mii de demostranți înrolați sub stindardul # RESIST. Așa că dacă vin în București 100 de mii de suflete nu este nici pe departe o chestie specială. M-ar impresiona un miting de la 500 de mii de demonstranți încolo. M-ar impresiona dacă cei 500 de mii ar veni din proprie inițiativă, pe banii lor, toți știind exact pentru ce vin și cu convingerea că fac ceea ce trebuie. Mitingul împotriva abuzurilor nici nu este prin tematică un miting politic, deși organizatorul lui este un partid politic. Deși sindicatele cu lideri perpetui și durdulii n-au demonstrat de nicio sămânță la tăierea salariilor în 2010 cu 25%, dar se smiorcăie anemic pentru faptul că le cresc salariile, trebuiau să mă impresioneze cu un milion de demonstranți în stradă, n-au capacitatea de a scoate nici 50.000. Despre opoziție ni zic nimic, căci aceasta nici 10.000 de demonstranți nu sunt în stare să scoată în stradă. Doar ONG-urile au scos în iarna lui 2017 peste 100.000 în București.
În legătură cu mitingul de sâmbătă, stau și cuget să deduc cine ar vorbi acolo, căci verb electrizant nu prea are nimeni din PSD. Liviu DRAGNEA este om de o sală cu 5.000 de membri de partid selectați, Gabriela FIREA are un discurs prea liniar, Olguța VASILESCU ar avea culoare dar nici ea nu e omul care să vorbească la 100 de mii. Omul-magnet al mitingului lipsește, căci el nu există. Dacă m-aș strădui un pic, aș face lista cu vorbitorii și aș creiona și cam ceea ce ar spune aceștia, căci toți sunt previzibili, standard, înrolați, disciplinați și monotoni.
Mitingul va fi unul de succes. Va fi un anume tip de succes, care se contabilizează, dar pe care istoria recentă îl va trece la și altele, din moment ce abuzurile sunt ca aerul și ca focul, adică peste tot.

(06 iunie 2018) 

No comments:

Post a Comment