Wednesday, June 13, 2018

Managementul politic și specialiștii


Managementul politic zice că dacă avem o problemă corect și complet definită din orice domeniu, trebuie să invităm pe cei mai buni specialiști să dea una sau mai multe soluții. Dacă problema are mai multe soluții, tot specialiștii vor spune care este soluția optimă. Managementul politic zice că acea soluție, adică soluția optimă trebuie aplicată.
Pe Dâmbovița, dacă există o prob sau nu, politicienii, chiar dacă nu se pricep, dau soluția, de cele mai multe ori dacă nu este o soluție mediocră, musai este proastă. După aceea ei cheamă specialiștii să dea justificări de ce soluția aceea mediocră sau proastă este nu bună, ci foarte bună sau chiar genială. În timpul lui Nicolae CEAUȘESCU îmi aduc aminte că s-a vehiculat 33% pentru fondul de acumulare, după care cercetătorii de la Academia RSR și-au bătut capul să arate că acela este optimul din economia socialistă. Chiar s-a scris și o carte cu titlul Optimul economiei socialiste.

Și acum se practică la greu utilizarea super-specialiștilor în a demonstra colo și colo, chiar și la CCR că negrul este alb sau viceversa.
În vremurile de demult, am avut o problemă legată de a cumpăra un milion de laptopuri de 100$ pentru școli. Am chemat pe cei mai buni specialiști din Ro, le-am definit complet și corect problema fără a sugera soluția. Super-specialiștii au zis nu și au enumerat 1000 de motive. Și nu a fost. Cam așa trebuie procedat dacă dorim să ducem corabia la mal în cele mai bune condiții.


(13 iunie 2018)

No comments:

Post a Comment