Wednesday, June 13, 2018

Intelectualii profitori

Intelectualii profitori sunt cei care știu să se orienteze așa fel încât să obțină câștiguri și alte avantaje fără să facă niciun efort, ci numai prin prezența lor, care ar legitima o anumită atitudine a potentaților zilei. Am văzut astfel de specimene stând în preajma președinților de stat, oferind producții de-ale lor sub formă de tablouri, statuete, volume cu dedicații pompoase sau compunând poeme și cântece spre plăcerea celor care au puterea. Fiecare președinte slab de la noi s-a înconjurat de o serie de artiști și de filosofi de curte, gata pentru un blid de tărâțe să-și ofere serviciile, devenind din penibili și mai penibili decât erau înainte. Unii dintre ei au puterea de a-și schimba stăpânul, căci madatul de președinte este de 5 ani. Alții nu au această putere și devin peste noapte plini de principii, critici și din profitori se transformă în victime neînțelese și se cred ei chiar inocente.
Am văzut astfel de intelectuali care au căzut în picioare indiferet de regim, care s-au ales cu sinecuri substanțiale, deși meritele lor tindeau spre zero cu certitudine. Ciugulind de colo ceva, de dincolo altceva, intelectualii profitori își duc zilele și pozează în figuri demne, cu moralitate exemplară, dar vizibilitatea a ceea ce au făcut îi reduce până la nivelul real al micimii caracterului lor. Intelectualii profitori sunt slugi exemplare.
Intelectualii profitori sunt cei cu simț de orientare, căci profiturile lor vin exact de acolo de unde terenul este slab. Ei sunt în stare să se vândă la kilogram pentru o semnătură care le umflă conturile și le sporesc confortul.


(13 iunie 2018)

No comments:

Post a Comment