Wednesday, June 13, 2018

Intelectualii lași

Intelectualii lași sunt cei care acceptă orice realitate fără a scoate o vorbă și execută orbește orice li se spune. Ei nu au opinie. Ei nu au capacitatea de a spune nu. Intelectualii lași prin inacțiunea lor legitimează dictaturi și nelegiuiri. Ei sunt cei care se pierd în mulțime și fac ceea ce face toată lumea, adică aplaudă, scandează, se bucură și încurajează, chiar dacă totul înseamnă cu mult mai mult decât a face rău.
Intelectualii lași știu să pozeze în victimele oricărui regim, pentru a cădea în picioare. Ei știu să acuze lipsa libertății de creație, deși idei nu prea au, iar în momentele de liberate totală se fac că plouă, fără a-și mai aduce aminte de nimic. 
Am văzut foarte mulți intelectuali lași, neimplicați, gata să se ralieze exact la orice ideie le-ar aduce oarece beneficii, dar în condițiile unei tăceri complice și a unor acțiuni făcute pe la spate, în locuri dosnice, unde se trag sfori, căci în lașitatea lor, ei nu vor să fie văzuți ca fiind parte a niciunei tabere, deși se implică până peste cap, fără să recunoască vreodată că au pus umărul la vreun dezastru.
Intelectualii lași sunt categoria cea mai răspândită, căci prin natura lor știu să se facă agreați, utili și mai ales efectivi. Ei au simțul de conservare puternic și știu când să se piardă printre anonimi căci numai așa se salvează de nenorocirile pe care le-au girat prin votul și prin prezența lor ocultă. Rareori se afișează explicit, pozând în niște apolitici perfecți, apolitici care se duc unde cașcavalul e mare.(13 iunie 2018)

No comments:

Post a Comment