Monday, June 11, 2018

Gunoaiele de la miting

Ori de câte ori Nicolae CEAUȘESCU avea de glăsuit ceva, organiza un miting. Se anunța cu două sau trei zile înainte. În ziua cu pricina, cu vreo 5 ore înainte, ne adunam pe Căderea Bastiliei în fața clădirii monumentale a Academiei de Studii Economice, fostă Institutul de Științe Economice V. I. LENIN, fostă Academia de Înalte Studii Comerciale. Porneam încolonați la locul unde se ținea mitingul. Musai trebuia o vezică bună, căci ajunși la acel loc unde fiecare avea locul stabilit, mai așteptam vreo două ore cel puțin, timp în care:
- discutam discuții,
- spuneam bancuri,
- bărfeam colegii,
- povesteam de  acasă,
- criticam șefii,
- ne bronzam,
- citeam ziarul.
Printre mitingiști se plimbau niște tipi sau niște tipe și împrăștiau foi A4 pe care erau scrise tot felul de lozinci și mici distihuri ce trebuiau scandate. Unii dintre ei, să le zic agitatori, rămâneau printre noi să ne mobilizeze. Venea Nicolae CEAUȘESCU și cuvânta. Nu mult, dar tot ceea ce zicea, era deja cunoscut. Apoi se auzea ceva muzică și totul se termina. În urma mitingiștilor rămâneau:
- foile A4 pe care le lua vântul,
- ziare făcute evantai,
- stegulețe ale partidului,
- stinghii de la lozinci,
- sticle de vodcă,
- flori veștede,
- sticle de bere,
- sticle de Cico,
- pălărioare de soare,
- pachete cu resturi de mâncare,
- hârtii unsuroase,
- lozinci de carton,
- pânză de la bannere.
Platoul era pustiu, dar plin de gunoaie. Vântul le ridica pe unele dintre ele și dacă se formau vârtejuri praful și alte particule mizere antrenate te izbeau peste moacă sau îți intrau în ochi. Niciodată nu am rămas să văd ce se întâmplă după, în acel loc, dar bănuiesc că veneau gunoierii cu măturile și lăceau locul lună. Acum ca și atunci, mitingurile aduc gunoaiele și gunoierii, căci așa este natura umană. lasă mizerie pe oriunde trece și niciodată nu se învață minte.
Gunoaiele de la miting nu sunt marea problemă, căci așa cum nu există moarte fără bănuială și nuntă fără păruială, nu există nici miting fără gunoaie rămase după. Odată, plimbându-mă pe platoul de la Politehnică după deschiderea anului universitar de către Nicolae CEAUȘESCU, am văzut ce înseamnă gunoaiele de după miting. Că multe mai erau, bre!


(11 iunie 2018)

No comments:

Post a Comment