Wednesday, June 13, 2018

Despre mediocrii și soluțiile lor

Am văzut foarte mulți tipi de o mediocritate strălucitoare, nu ca oameni ci ca soluții date. Dacă ne uităm la legile date de parlament, mediocritatea lor este vizibilă de la mii de kilometri. Doar faptul că se dă o lege care este amendată a doua zi spune multe. Să nu-mi aduc aminte de legea aceea tâmpită care a dus ca un fotbalist să ridice pensie de mamă pentru creșterea copilului de peste 35.000 de euro pe lună, știut fiind faptul că în Germania o astfel de pensie nu depășește 2.000 de euro în niciun caz. dacă m-aș strădui un pic, cu siguranță aș mai găsi și alte exemple la fel de aiuritoare. 
Numai dacă iau în considerare amenzile primite de statul român de la CEDO că au fost încălcate drepturile la un proces echitabil pentru unii cetățeni îmi dau seama de nivelul de mediocritate acumulat în sistemul care ar trebui să fie de top.
Mediocrii nu dau niciodată soluții bune și nici foarte bune. Ei dau întotdeauna soluții mediocre sau soluții proaste. Eu nu spun niciodată că o clasă de elevi este mediocră. Eu nu spun niciodată că o grupă de studenți este mediocră. Eu nu spun niciodată că studenții unei universități sunt mediocrii. Eu stau și văd pe fiecare student în parte dintr-o grupă de studenți și văd care sunt resursele fiecăruia. Unii au resurse mai bune, alții au resurse foarte bune. Rar mi s-a întâmplat să găsesc studenți care să intre în categoria mediocrilor. 
Despre meseriași am a spune destul de multe. dacă meseriașul te citește ce și cum, are un comportament. dacă te citește cum și ce are alt comportament. El va căuta să-și ușureze munca chiar dacă soluția oferită este proastă, deși el o știe pe cea bună, dar care în același preț ar însemna cu mult mai multă muncă.
Mă voi opri la mediocritatea unora pe care  îi știe toată lumea.
Cel care era inginer dar care a predat socialism științific în ISEP spun că era un mediocru.
Cel copt dar pe care Revoluția l-a prins doar lector și nu conf. era un mediocru.
Cel care s-a dat în stambă ori de câte ori a avut ocazia era un mediocru.
Este soarta unuora de a agrea pe oamenii buni, de treabă, de-ai noștri, care se fac plăcuți, dar care nu sunt în stare să urnească munții din loc, ci să se bălăcească în autosuficiența lor mioritică, dulceagă și copilăroasă, în care poleiala oferită instantaneu și zgomotos înseamnă totul.

(13 iunie 2018)

No comments:

Post a Comment