Tuesday, June 19, 2018

Al doilea exod

În românia s-a produs al doilea exod din istoria lumii. Este vorba de plecarea a peste 4.000.000 de oameni dintr-o țară spre alte tărâmuri, când țara nu se află în război.
Exodul s-a produs datorită:
- politicilor salariale proaste,
- lăcomiei patronilor,
- lipsei de calificare,
- stimulării nemuncii,
- dezinformării populației.
Acum în ceasul al XII-lea, lumea vede legătura dintre cauză și efect și pune accent pe soluționarea cauzei. Cauza este simplă: salariile sunt mizerabile. Un profesor universitar primește 1.000 de euro lunar în timp ce în alte țări salariul este de 4.000 de euro. Salariul minim pe economie este de 350 de euro în timp ce în străinătate acesta este 700 de euro cel puțin. Deci ceva trebuie făcut pentru:
- a stopa plecările,
- a reveni cei plecați,
- a stabiliza angajații.
Cauza este unică și ea trebuie nu identificată, ci soluționată pur și simplu. Cine nu vede soluția va cădea în cap și nu va evolua în niciun caz, va bate pasul pe loc.
Acum se anunță niște măsuri care se pare că vor duce la un salariu minim pe economie de 500 de euro. Nu va duce la diminuarea exodului, nu va duce la a revenirea celor care lucrează în străinătate acasă, pentru că acasă sunt cu totul alte elemente de disconfort și nesiguranță.


(19 iunie 2018)

No comments:

Post a Comment