Wednesday, May 23, 2018

7 mijloace de a distruge un partid


Există nenumărate mijloace de a distruge un partid, dar dintre acestea 7 sunt cele mai importante.
Primul mijloc este de a defini o strategie anacronică a partidului, care să nu aibă nicio legătură cu mersul societății.
Al doilea mijloc este de a avea lideri incapabili dar setoși de putere care nu sunt instare să-și asume nimic.
Al treilea mijloc este de a deconta toate gafele politice, inclusiv cele făcute de alții în actul de guvernare, din mândria de a fi unicul conducător.
Al patrulea mijloc de a distruge partidul este existența unei lupte interne continuă pentru putere între tabere sensibil egale ca pondere, lucru care generează un proces de măcinare a potențialului de dezvoltare.  
Al cincilea mijloc de a distruge partidul este vehicularea lucrurilor din trecut ca singurele elemente prin care partidul se prezintă, fără a veni cu elemente ce prefigurează viitorul
Al șaselea mijloc de a distruge partidul este recursul la morală în contextul în care prin tot ceea ce se întâmplă în partid și în afara lui, se dovedește contrariul.
Al șaptelea mijloc de a distruge partidul este de a lua decizii care lovesc în pungă pe cetățeanul votant, care nu va uita niciodată acest mare necaz care s-a abătut asupra lui și nu va mai acorda votul celui care i-a făcut marele rău.
Distrugerea unui partid nu este un proces lent, dar extrem de lentă este reconstrucția partidului și de aceea în cele mai multe cazuri sunt acceptate fie absorbția, fie fusiunea. Odată intrată în conștiința publică eticheta de partid corupt sau de partid rău sau de partid extremist, niciodată nu se va produce rebranduirea partidului, indiferent de carisma liderului nou care îl va conduce. Și în 1965 PMR are era etichetat ca partid al colectivizării sângeroase, a schimbat numele în PCR căci lumea cam uitase că victoria revoluției comuniste în țara noastră venise cu tancurile rusești o dată cu Armata Roșie și o mână de comuniști câți număra partidul atunci.
Să luăm exemplul PNȚCD care din mare partid istoric a ajuns acum un partid simbol, deși are un sediu impozant în buricul târgului. Nu are un lider marcant. Trăiește din trecutul glorios al înaintașilor și în umbra marelui Corneliu COPOSU. Când a fost la guvernare, acest partid a avut stindardul dreptății, al corectitudinii și al cinstei. Măsurile luate nu au fost nici eficiente și nici de un real folos pentru economie. Lupta cu corupția a fost un eșec, dacă ne amintim că au fost găsiți niște corupți în persoana unui controlor de tren care luase mită de la o băbuță o sumă infimă și respectiva, ca mituitoare. Este exace se întâmplă cu corupția de azi, în care cei care se autodenunță rămân cu milioanele. Mai este găsită o coruptă care a dat unui doctor 10 ouă, este adusă cu mascații la București. cele 10 ouă făceau 6 lei, adică 1,5 euro, iar mecanismul pus în mișcare făcea undeva la 30.000 de euro. Asta da, eficiență, bre!

(23 mai 2018)

No comments:

Post a Comment