Thursday, March 22, 2018

Manipularea prin statistică II

Am găsit pe un  site  articolul Cifre ULUITOARE despre SRI: bate FBI la număr de angajați și pondere din bugetul național, unde sunt prezentate niște date statistice cu caracter vădit de a manipula, fără a fi o analiză științifică a problemei, lucru pe care îl voi demonstra în continuare.
Articolul 3 are următorul conținut: Bugetul SRI are cea mai mare pondere în cheltuielile publice: jumătate de procent, de cinci ori mai mult decât media celor 10 state este de o zecime de procent. FBI se descurcă cu doar o şeptime de procent din cheltuielile publice totale ale SUA. Şi în termeni absoluţi, SRI reuşeşte să cheltuiască mai mult decât serviciile omoloage din Germania, Franţa, Italia sau Polonia. Totuşi, bugetul raportat oficial de serviciul francez DGRI, de doar 41 de milioane de euro, pare subevaluat în raport cu necesarul.
Cel care face așa-zisa analiză omite cu bună știință să spună că indicatorul GDP - Gross Domestic Product al țării noastre este de 474 miliarde USD, iar 0,1% reprezintă 474 milioane USD, în timp ce același indicator GDP al USA este 20.199 ,iliarde USD, iar 0,7% din acesta înseamnă 141,393 miliarde USD, adică FBI primește o sumă de 300 de ori mai mare decât se alocă la noi pentru SRI. Este dovada unei manipulări duse la extrem prezentarea doar a datelor relative, fără a face o analiză a nivelurilor absolute pentru sumele alocate.
Materialul conține un tabel în care pe o coloană apare cucântul AGENȚI și unde în dreptul celor 10 țări USA, Germania, Turcua, Franța, UK, Italia, Spania, Polonia, Canada și România sunt trecute o serie de cifre, acceptându-se din start neomogenitatea lor la articolele 4 și 5 unde se vorbește despre date secrete sau date aproximative, entități care în niciun caz nu formează inputuri pentru o analiză științifică folosind aparatul statistic, aparat care impune reguli precise legate de calitatea datelor. În zona informaticii există o formulare garbage in, garbage out, adică dacă datele de intrare sunt eronate, un calculator scoate tot rezultate eronate.
Numărul de agenți FBI de 35.344 reprezintă doar o parte, căci multe dintre filmele americane prezintă diferiți eroi care sunt funcționari guvernamentali, care tot un fel de agenți sunt, alții decât cei bob-numărați și prezentați în statisticile oficiale. Cei 12.000 de agenți ai SRI, estimați nu se știe cum, este o proiecție pornită din niște calcule bazate pe ipoteze care duc cu aceeași lejeritate spre un număr de 5.000 sau de 100.000 sau 500.000 de agenți, căci indicii statistici folosiți neștiințific duc spre orice direcție, dacă sunt folosiți tendențios. În plus, hârtia suportă fix orice, mai ales în calculele statistice.
Toate concluziile din respectivul tabel sunt lovite de nulitate din moment ce nu este asigurată omogenitatea numărului de agenți căci se compară mere cu pere, lucru inadmisibil, pe care autorii materialului l-au învățat în clasa a I-a elementară, dar pentru o manipulare, ar merge dacă nu ar depăși limitele ducând-o spre neverosimil.
Concluzie: iată un exemplu de utilizare a unei științe inocente cum este statistica, în manipularea vulgară pe care o exersează unii cu scopuri precise, dar nedeclarate.

(22 martie 2018)

No comments:

Post a Comment