Wednesday, March 28, 2018

Internet security

Văd acum marele scandal cu Cambridge Analytica și mă mir cum lumea se dă cu fundul de pământ. Internetul este cu totul altceva decât orice altă resursă de pe această planetă pentru că:
- este accesibilă oricui,
- este cu acces liber,
- este resursă infinită,
- depinde de toți și de nimeni,
- nu are nicio restricție.
Orice persoană care dorește să-și facă un cont de gmail pentru poșta electronică o face fără nicio problemă. Orice persoană dacă vrea să aibă acolo 1.000 de conturi, nu are nicio restricție. Își face 1.000 de conturi. Totul este:
- să nu le încurce,
- să nu uite parolele,
- să aibă ce comunivca,
- să nu-și înebunească partenerii,
- să le gestioneze ca lumea.
Să vedem dacă o persoană face ceea ce face cu Internetul cu orice altă resursă de pe acest pământ. Un om nu intră în posesia a 1.000 de case după bunul său plac fără să plătească un sfanț. Un om chiar dacă are un hectar de teren și este proprietar nu are dreptul să facă chiar ce-i bubuie prin cap. Nici dacă are 1.000.000.000 de euro și vrea să-și facă un palat, un ins trebuie să ia aprobări, să respecte reguli de urbanism. Lumea a acceptat regulile și iată, că în cazul Internet-ului, este așa de mirată, încât vrea să yransfere reguli exact acolo unde nu este posibil. Ceea ce este și mai rău, se referă că acele reguli sunt din domeniile care nu se potrivesc deloc Internet-ului. Este ca și cum un medic ar da un tratament de stomac pentru o boală a aoaselor.
În consecință, surprizele asemănătoare cu Cambridge Analytica se vor înmulți căci informația free este free și fiecare are posibilitatea s-o folosească exact așa cum vrea. Nu trebuie să ne mire că așa cum noi mergem să căutăm de pe Internet o rețetă de ciorbă de burtă, alții intră pe internet și culeg informații care să le permită fundamentarea de decizii, care mai de care mai neașteptate. Știința nu are acum cum să progreseze decât numai dacă are la bază indicatori calculați cu utilizarea seriilor de milioane sau miliarde de termeni. Orice barieră pusă acolo nu va face decât să facă știința să bată pasul pe loc.
Chestia cu Cambridge Analytica este rezultatul invidiei că nu le-a venit celor ce critică ideia de a folosi acele date în a manipula.
Nu mi se pare mai puțin moral ceea ce a făcut Cambridge Analytica decât ce fac reclamele cu medicamente care au invadat televiziunile și spațiul virtual.
Nu mi se pare mai puțin moral ceea ce a făcut Cambridge Analytica decât minciunile pe care politicienii le aruncă în eter în campaniile electorale.
Nu mi se pare mai puțin moral ceea ce a făcut Cambridge Analytica decât manipulările care declanșează războaie, exact așa cum a fost chestia cu armele chimice știm noi de unde.
Nu mi se pare mai puțin moral ceea ce a făcut Cambridge Analytica decât prezentările belicoase ale unor televiziuni care fac propagandă deșănțată care influențează decizii fundamentale.
Cineva spunea că dacă votul popular ar însemna ceva, cu siguranță ar fi interzis. El este utilizat pentru a da o poleială cât de cât ideii de democrație zicea respectivul. Eu pornec de la ideia că la Cambridge Analytica s-a făcut știință, căci de aceea există data analisys, big data și data science, nu pentru a fi predate doar ca teorie abstractă pentru studenți tocilari care nu le-ar aplica niciodată.
Singura problemă este ca totți care construeisc baze de date uriașe, folosind resursa Internet, să nu altereze bazele de date inițiale și toate celelalte surse de informație. Doar că copieze acele date free și să le utilizeze exact cum vor, din moment ce le sunt puse pe tavă, la vedere.
Internet security nu a fost afectată de aplicația propusă de Cambridge Analytica și deci nu văd niciun motiv ca lumea să se considere păcălită, umilită, zăpăcită, răzvrătită și mințită. Toate datele publice se utilizează free și cei ce lu generează trebuie să fie conștienți că nealterarea lor, Internet security le este asigurată. In rest, bucurii, fericire și 1.000 de ani pace!


(29 martie 2018)

No comments:

Post a Comment