Wednesday, March 21, 2018

Corupția mare, înseamnă bani

Oricine ar încerca să definească un concept, oricare ar fi acesta, se lovește de limitele înțelegerii umane. Și propoziția are o definiție de tot râsul, căci este o gândire spusă sau scrisă. Se exclude din start ceea ce exprimă acum animația, muzica și în general multimedia, căci gândirea se exprimă nu numai prin cuvinte. O propoziție spusă printr-un fluierat nu mai intră în definiția cu pricina. Uneori oamenii au bunul simț să recunoască faptul că nu sunt în stare să dea definiții și vin cu exemple, că doar-doar se va înțelege ce vor ei să zică folosind un anume cuvânt. Spre exemplificare se dă mulțimea care nu se definește, ci i se precizează conținutul prin exemple.
Corupția mare este un concept pe buzele tuturor, mai ales a celor care luptă cu ea, căci dă bine la imagine în moment ce unul se consideră că luptă cu corupția. Chestia cu lupta anticorupție mi se pare ceva bizar. 
În primul rând, eu cânt lupt, am un adversar, deci lupt împotriva cuiva, vreau să-l biruiesc.
În al doilea rând, anticorupția înseamnă opusul corupției. Când mă lupt cu opusul corupției, o agreez.
Dar să las aceste raționamente de-a dreptul enervante, ci să trec la o demonstrație care pornește de la o afirmație simplă ca bunăziua. 
Corupția mare înseamnă furt de bani.
O persoană X vrea un contract cu statul.  Un decident Y este mituit să i se aprobe respectivului, adică lui X,  contractul. Deci X fură bani din contract și-i dă coruptului Y, deci Y se bucură de banii furați.
O persoană W vrea un post de unde are posibilitatea să fure bunuri pe care le transformă în bani. Acel post îl va obține prin trafic de influență, adică prin bani dați unui oarecare șef U. W va exercita ceea ce știe el mai bine, adică va fura și va recupera suma dată celui ce i-a oferit postul, dar va obține cu mult mai mulți bani din furturile pe care le va exersa de pe funcția pe care s-a cocoțat.
Să dau exemple cu bugetari care au devenit milionari în euro având salarii de la stat de sunt 1.000 de euro pe lună? 
Să dau exemplu de patroni care au avut 100% afaceri doar cu statul și au sifonat bani la greu fie executând lucrări de proastă calitate, fie umflând valorile de contractare?
Oriunde ne întoarcem capul și vedem bogăție acumulată rapid, în cantități foarte mari și pe nemuncă, ne dăm seama că acolo este vorba de furt din bani publici și nimic altceva. Este vorba de marea corupție și de marii corupți.
În opinia mea, marea corupție este hoție la mâna a doua. Marele corupt primește bani furați de la stat.




(21 martie 2018)

No comments:

Post a Comment