Thursday, February 8, 2018

Salariul și productivitatea

Se vorbește de faptul că la români salariul minim pe economie este foarte mic. Toată lumea uită că salariul este o convenție din moment ce profitul companiilor este arbitrar și prețurile nu au nicio legătură nici cu valoarea, nici cu cheltuielile și cu atât mai puțin cu productivitatea, ci cu setea nebună a unora de a se îmbogăți peste noapte, cu lăcomia prot-crescuților. Am nenumărate exemple de hoție pe față și dacă dau numai un exemplu, lucrurile sunt clare. la un hotel pe litoral era un automat jegos de cafea de 1 leu, ca peste tot. Acolo, mergeai la recepție, plătteai 5 lei, primeai un jeton, îl introduceai în aparat și în final obțineai un pipi de un leu, la un preț de 5 lei. Am spus tot.
În acest context, salariul nu are nicio legătură cu productivitatea muncii. Este adevărat că la marii producători se stabilește un salariu W lei pe piesă lucrată și dacă muncitorul face Ț piese,  va primi un salariu S=W*Ț lei. Dar crede cineva că la stabilirea lui W s-a avut în vedere altceva decât profitul de la produsul finit? În niciun caz. Normarea se referă la estimarea unui Țmaxim și muncitorul se va orienta să facă și el un număr de piese care să fie pe aproape de acel nivel maxim.
Mi se pare acum de-a dreptul stupidă văicăreala patronilor români care urlă că nu au cu cine să mai facă ceva că muncitorii noștri au plecat în țările unde se plătește mai bine. Era firesc să se întâmple așa ceva. Singura lor soluție este să militeze la creșterea salariului minim undeva la 2.500 lei cât mai repede și atunci oamenii vor vedea efectele. Mitul inflației este spulberat de ce se întâmplă și în alte țări unde nivelul de producție nu declanșează diferențe flagrante între cerere și ofertă. Nu există nicio explicație decentă prin care preșurile la ouă cresc nebunește de Crăciun și de Paște, alta decât lăcomia și nesimțirea comercianților. Un stat puternic și mai puțin corupt are toate instrumentele pentru a aduce în 3 săptămâni salariul minim la 2.500 lei, fără ca BNR să cârâie cumva, iar Soviani să se tăvălească pe jos în chinurile explicațiilor fără de sfârșit cum că nu. Banii sunt și ei tot o convenție. Dacă muncitorul din țara X are câștigă de 5 ori mai bine decât muncitorul de la noi care face exact aceeași muncă, arată exact ceea ce spun eu, căci salariile se plătesc în aceeași țară, adică în țara X.


(08n februarie 2018)

No comments:

Post a Comment