Wednesday, February 7, 2018

Salariul și doctoratul

Avem un talent înăscut de a compromite orice. Și ideia de doctorat a fost compromisă pe vecie în Ro datorită plagiatorilor nesimțiți dovediți în presă. Pe vremea comuniștilor, când doctoratul era doctorat și se făcea serios, cine avea doctoratul primea 15% la salariu. A mers jucăria și după 1990, dar după ce doctoratul s-a banalizat, după ce erau mai umlți doctori decât ăia care știau să se iscălească, totul a căzut în derizoriu și fortuit, a trebuit să se excludă tărășenia din salariu, pentru a nu cădea în pornografie totală procedura cu doctoratul.
Ar trebui să fie reintrodusă, dar prin găsirea unei metode foarte transparente de verificare a originalității tezei și printr-o modalitate coerentă de restricționare a numărului celor care ar trebui să primească cei 15%. Este de dorit ca oamenii să fie supracalificați, dar trebuie ca supracalificarea să fie reală, efectivă și nu o chestiune formală, ridicolă, frauduloasă și vulgară.
Sunt sigur că există modalități eficiente, dar noi în niciun caz nu le vom găsi, pentru că suntem artiști în a fenta onoarea, curajul, cinstea, eroismul și mândria.


(07 februarie 2018)

No comments:

Post a Comment