Tuesday, February 20, 2018

Protocronism românesc în cibernetica economică

Uneori lumea exagerează când se vorbește de priorități. Un lucru este cert. În zona ciberneticii economice noi românii avem cel puțin două priorități și anume:
  • HOTĂRÎREA DE GUVERN nr. 2365 din 20 septembrie 1967 care statuează înființarea Facultății de Calcule Economic și Cibernetică Economică, articolul 1 , litera A, punctul b, cu cele trei secții și anume: statistică economică, mecanizarea și automatizarea calculului economic și cibernetică economică. La articolul 3 se arată că numai secțiile de  mecanizarea și automatizarea calculului economic și cibernetică economică au durata de 5 ani. Hotărîrea este semnată de primul ministru Ion Gheorghe MAURER. Expunerea de motive este semnată de Acad. Ștefan BĂLAN, ministrul învățământului.
  • Apariția în anul 1966 a primului număr al revistei Studii și Cercetări de Calcul Economic și Cibernetică Economică, în cadrul Instutului de Științe Economice și Politice - ISEP, care ceva mai târziu va deveni Academia de Studii Economice. Revista a apărut și în limba engleză sub numele Economic Computation and Economic Cybernetics Studies and Research. Revista a apărut fără întrerupere și acum este la al 53-lea volum.

Probabil mai sunt și alte priorități în zona ciberneticii economice, dar pe care nu le cunosc eu și din această cauză nici nu mă propunț. este posibil ca profesorul Edmond NICOLAU să fie considerat primul decan al unei facultăți care are în titulatură sintagma cibermetică economică și de asemenea, să fie primul profesor care a predat unor studenți cursuri la disciplina Cibernetică economică în anul universitari 1967 - 1968.









(19 februaria 2018)

No comments:

Post a Comment