Thursday, February 8, 2018

Cristian RĂUȚĂ, culturistul deosebit

În avest articol mi-am propus să scriu despre culturistul Cristian RĂUȚĂ, un om care acum la 50 de ani privește cu încredere și optimism spre viitorul său nu prea îndepărtat de manager de sală și spre reluarea antrenamentelor căci culturismul este un sport pentru toate vârstele, mai ales atunci ambiția, voința și resursele de care dispune omul concurează spre a atinge un țel realist și  bine definit.
Cristian RĂUȚĂ este născut în data de 17 noiembrie 1968 în orașul Podul Iloae din județul Iași, fiind deci în zodia scorpion.
Persoanele din zodia scorpionului sunt destul de tăcute. Ei tac și fac. Cei din jur îi percep ca pe niște firi sportive, cu înclinații spre a-și măsura forța cu alții sau prin bâlciuri la tot feluri de aparate. Sunt
recunoscuți pentru perseverența cu care se străduie să execute ceea ce șefii sau instructorii le cer să facă. Au ambiția de a repeta actiunile de atâtea ori până când ei consideră că au făcut lucrul bine și sunt mulțumiți. Sunt ordonați. Nu le plac lucrurile împrăștiate și au capacitatea de a atrage celor din jur atenția că o anumită sculă trebuie pusă în trusă sau o cutare cârpă trebuie pusă în coșul de rufe murdare. Tonul abordat nu lasă loc de interpretare și ei obțin rezultatul previzionat. Le place să fie lăudați dar acceptă laude numai și numai de la cei pe care îi consideră egalii lor.
La el nu se potrivește chestia cu firea de om tăcut. Cristian reste un om care știe să vorbească clar și bine. El explică tot ce trebuie ca oamenii din jur să înțeleagă totul fără a fi nevoie să revină iar și iar. De la vârsta de patru ani s-a mutat cu familia la Vaslui unde a absolvit cele opt clase la Școala Generală nr. 6, iar clasele a IX-a și a X-a le-a absolvit la Liceul Industrial nr. 1 din același oraș. A continuat celelalte clase la Liceul CFR din Iași. După terminarea liceului a lucrat în producție până în luna mai a anului 1988, după care a plecat în armată, stagiul militar încheindu-l în septembrie 1989. S-a reangajat din nou și a lucrat până după Revoluția din Decembrie 1989.
Cristian RĂUȚĂ a practicat mai întâi boxul de la opt ani și până la șaisprezece ani, după ce l-a întâlnit pe  antrenorul de box vasluian CODREANU. Antrenamentele erau complexe și conțineau exerciții de gimnastică, tracțiuni la bară,  lucru la paralele, flotări și abdomene, exerciții cu haltere, cu gantere,  toate aducând modificări substanțiale în dezvoltarea unei forme armonioasă a corpului puștiului aflat în creștere.
În acele vremuri, prin 1977 se tipărise cartea lui Laszlo SZEKELY intitulată Culturism la editura Sport-Turism din Bucureștmari sportivi.i, carte ce conținea și câteva imagini cu culturiști, lucru care în acele timpuri impresionau mai ales pe tinerii care doreau să ajungă și ei tot așa de bine dezvoltați ca acei mari sportivi, unul dintre ei fiind Arnold SCHWARZENEGGER,  deși fotografiile erau alb-negru și nu aveau nici pe departe dimensiunile și claritatea posterelor de azi. Deși nu era gras, Cristian RĂUȚĂ primise prorecla de gas, iar pe la paisprezece ani, printr-o întâmplare, când un grup de puști consultau cartea lui SZEKELY, un medic de la el din bloc, din întâmplare și-a aruncat ochii peste paginile cărții și tot din întâmplare i s-a adresat acestuia: 
- Tu, când o să ajungi așa, grasule?
Cristian RĂUȚĂ având o zestre genetică bună care s-a concretizat printr-o excelentă dezvoltare a corpului, era îndemnat de colegii de liceu să practice culturismul. Treapta a doua de liceu a făcut-o la Iași, prilej cu care a mers să continue să practice boxul la o sală la Nicolina, după care s-a înscris să practice culturismul la sala Flex Gym unde era antrenor Florin VEZETEU și unde se antrenau Petru CIORBĂ, Dan FLORICI, Florin LUPU și mulți alți culturiști de valoare. De la vârsta de 21 de ani Cristian se antrenează singur. Deși a lucrat mult la sală în timpul liceului, a participat la concursuri de culturism de mai mică anvergură la categoria juniori, nefiind mulțumit de rezultatele obținute. În acele vremuri nu exista nici Internet, nici o literatură accesibilă pentru a avea o bună informare referitoare la alimentație, la structuri de antrenamente și nici sălile nu aveau dotările de azi, cu aparate sofisticate pentru fiecare categorie de mușchi. După terminarea liceului, Cristian RĂUȚĂ s-a angajat la CFR, la Gara de Nord Iași, unde a lucrat până a plecat în armată. A continuat să practice sportul drag lui, culturismul.
Armata a făcut-o la Brașov, iar forma excelentă pe care o avea prin sportul practicat înainte l-a făcut apt să practice și ca soldat sporturi precum aruncatul greutății și înotul, unde a obținut rezultate dintre cele mai bune la întreceri sportive cum erau pe atunci precum Dinamoviadele. A bătut două recorduri, unul la înot ștafetă  50 m cu arma în mână la Buzău cu 42 secunde și altul la Bacău cu 45 secunde. Ele încununau munca depusă la antrenamente dure, uneori și două pe zi,  la paralele, șurub simplu și dublu la bară, flotări cu balans și multe alte tipuri de exerciții specifice gimnasticii acrobatice, care i-au adus un plus de mobilitate, precizie în execuție, forță și de suplețe. La o înălțime de 182 cm și la o greutate de 78 kg, tânărul soldat de atunci Cristian RĂUȚĂ, avea toți parametri necesari pentru a practica orice sport la cote dintre cele mai înalte. În armată a devenit caporal, comandant de grupă și uneori era și comandat de pluton.
Pe când satisfăcea stagiul militar, nu a uitat de culturism și când s-a organizat Cupa Steagul Roșu la culturism a mers să asiste la desfășurarea competiției, prilej cu care i-a întâlnit pe mulți dintre foștii săi colegi de la clubul CFR din Iași , unii dintre ei deveniseră campioni naționali. În 1991 concurase la campionate zonale în 1991 și pe unii dintre ei îi învinsese.
Datele biometrice ale culturistului Cristian RĂUȚĂ erau în anul 2003 următoarele:
Înălţime:  182  cm
Greutate în concursuri:  100 kg
Greutate în afara concursurilor:  kg
Circuzmferinţa braţului:  51 cm
Circuzmferinţa piepţului:   cm
Circuzmferinţa taliei:   cm
Circuzmferinţa coapsei:   cm
Circuzmferinţa gambei:   cm
Stratul de grăsime:   %
Sportivul Cristian RĂUȚĂ a participat la competiții de culturism unde a obținut rezultate dintre cele mai bune, competiții dintre care enumăr aici:
1991 Campionat Național de culturism, Iași,  faza zonală locul 1
1991 Cupa Farul la culturism, Constanța, locul 4
1992 Campionat Național de culturism,   faza zonală locul 2
1992 Campionat Național de culturism,  Brașov,   locul 2 după Petru Ciorbă
1992 Cupa României la culturism, Buzău, locul 1.
1992 Campionat Național de culturism,    locul 2 după Florin Uceanu
1993 Cupa României la cuturism, locul 2 după Petrișor Pop
1994 Campionat Național de culturism,  faza zonală locul 1
1994 Campionat Național de culturism,  locul 2 după Țuțu venit special din Germania
1994 Campionatul balcanic, Oradea, locul 5
1995 Campionat Național de culturism,  faza zonală,  locul 2 
1995 Campionat Național de culturism,    locul 4
1995 Cupa Libertății, Timișoara,  loc 3, după Nici Giurgi
1996 Campionat Național de culturism,  faza zonală,  locul 1
1996 Cupa federației la culturism, Rm. Vâlcea, locul 1
1996 Balcaniada din Macedonia, Bitola, locul 3 
1996 Campionat Național de culturism,  Brașov,   locul 2 după Petru Ciorbă
1996 Cupa Federației, Rm. Vîlcea, loc 1
1997 Campionat Național de culturism,  faza zonală,  locul 1 
1997 Campionat Național de culturism,    locul 4
1998 Campionat Național de culturism,  faza zonală,  locul 1 
1998 Campionat Național de culturism,    locul 6
1999 Campionat Național de culturism,  faza zonală,  locul 1 
2003 Demonstrație la Cupa Spartacus
2009 Grand Prix Bologna, locul 10 din 30 concurenți
2009 Campionato Triveneto, Wabba World, locul 6
2015 Campionato Triveneto, Wabba World, locul 5.
El este un sportiv de categorie grea (90, +90 kg)  și are in palmares 4 titluri de  vicecampion national in 1992, 1993, 1994 si 1996. Este posesorul unei vascularizari deosebite si o  pronuntata definire a musculaturii abdominale. 
El este un caracter deosebit de puternic pentru că:
- a dovedit constanță în a practica de-a lungul anilor un sport principal, culturismul;
- a investit pasiune fără margini în a se pregăti pentru competiții mari:
- a avut capacitatea de a relua ciclurile de pregătire chiar în momente foarte grele;
- a știut să se concentreze pe realizarea de obiective de ordin calitativ;
- a dat priorități dintre cele mai bune pregătirii specifice culturismului;
- a asigurat un ritm corect al antrenamentelor ce i-au permis acces la podium;
- a avut tăria de a merge mai departe într-o categorie populată de mari culturiști;
- a căutat să împărtășească din experiența sa în ale culturismului celor din jur;
- s-a bazat numai muncă  fără utilizarea  substanțelor  performanței false;
- și-a luat în mâini frâiele destinului și a pornit pe calea grea a străinătății;
- s-a luptat cu el însuși și a biruit toate dificultățile vieții, fiind mereu învingător.
În anii în care a intrat în concursuri, la categoria sa luptau pentru cucerirea titlurilor mai culturiști precum Petru CIORBĂ, Florin UCEANU, Dan FLORICI, Florin LUPU, Marian ȚUȚU, Săndel MÂNDRUȚĂ, Nicu GIURGI, Petrișor POP și mulți alții.
Am discutat mult cu Cristian RĂUȚĂ și evoluția lui de atunci când a practicat culturismul cu profesionism de înaltă clasă precum și traiectoria pe care el merge acum, m-au cnvins să scriu acest articol. El este omul care-și urmează cu perseverență rar întâlnită visul de a fi prezent în culturism, în tinerețe ca sportiv și acum, imediat ce va fi posibil, ca manager al unei săli proprii de antrenamente în Vaslui. Acolo tinerii vor învăța  ce înseamnă culturismul adevărat, unde munca, perseverența, cinstea și onoarea sunt pe primul plan, căci Cristian RĂUȚĂ are ce să le spună și știe să le arate practic.
Cristian RĂUȚĂ îi sfătuiește pe tinerii care bat la porțilei carierei de culturist:
Să-și aleagă un antrenor competent, o sală unde se fac antrenamente nu de impresii, să se axeze  cel mai mult pe antrenament și să aibă o alimentație sănătoasă. Să nu pună bază cum văd acum mai mult pe steroizi de fapt chiar undeva la 60%-70 % dintre începători. Să facă slăbirea și definitia musculară prin descărcare de glicogen, ceea ce înseamnă o alimentație foarte pretențioasă, antrenamente, cardio foarte mult. Se ajunge si la 15 ture de stadion, plus urcat scări și altele. Să nu facă din culturism un sport al spitalelor de urgență din cauza accidentărilor, ci un sport sănătos și frumos așa cum este de fapt. Chiar aseară citeam despre riscurile foarte mari la care se supun profesioniștii, multi au murit altii, au schimbat rinichii și altii au avut grave probleme cu inima. Culturismul trebuie să rămână sportul acela sanatos,  premiză de la  care sa plecat.
El are următorul motto: Nu vei sta veșnic pe pămînt, dar cât stai trăiește sănătos!


(14 ianuarie 2018)
No comments:

Post a Comment