Sunday, February 11, 2018

Bariera celor 50 de centrimetri în culturism

Nu știu de unde a venit chestia cu limita celor 50 de centimetri la circumferința brațului. Probabil de la modul în care se făceau antrenamentele acum 40 de ani și mai ales datorită faptului că nu intraseră în culturism metodele și tehnicile moderne de antrenamente, aparatura sofisticată, suplimentele și nici medicina sportivă nu era prezentă acolo.
Era considerat un fenomen culturistul care atingea 50 cm la circumferința bicepsului la cald, cum se zice atunci când măsuratoarea are loc după antrenament și brațul este încordat.
La noi, când a apărut culturistul Gheorghe HUMĂ cu un braț cu circumferința de 50 cm a brațului a fost considerat un caz cu totul ieșit din comun. Nici acum granița celor 50 de centimetri nu este trecută cu mare ușurință.
Marele campion Petru CIORBĂ s-a prezentat în competiții cu o circumferință a brațului de 52 c.
Tânărul Roberto ALEXANDU are un braț cu circumferința de 56 cm.
Multiplul campion Florin UCEANU a etalat un biceps cu circumferință de 50 de centimetri.
Regretatul Virgil BURUIANĂ avea un brat cu circumferință de 51 centimetri.
Și Feri ANDRASONI are un brat de 50 cm circumferință. 
Culturistul Claudiu ROMAN a măsurat la biceps 52 cm.
Acum acest deziderat nu mai este imposibil de atins, granița este de trecut în anumite condiții și cu anumite costuri. Un echilibru se impune totuși, căci armonia și definirea presupune existența unor proporții peste care ochiul nu va trece niciodată fără să le taxeze defavorabil, când apar exagerări.
Foarte mulți culturiști străini au brațul cu circumferință mai mare de 50 centimetri. Dau câteva exemple care însă nu epuizează nici pe departe lista celor cu brațe uriașe.
Culturistul Paco BAUTISTA avea un brat cu circumferință de 59 cm.
Culturiștii Lou FERRIGNO, Roelly WINKLAAR și Mihaly KORMANY aveau vrațe cu circumferințele de 58 cm.
Culturistul Jay CUTLER avea un brat cu circumferință de 57 cm.
Culturiștii Sergio OLIVA, Rich GASPARI, Phil HEATH, Dennis WOLF și Cedric McMILLAN aveau vrațe cu circumferințele de 56 cm.
Arnold SCHWARZENEGER avea în vremurile lui bune un brat cu circumferință de 55,8 cm.
La un moment dat când s-a văzut că mulți culturiști ating și depășesc granița celor 50 de centimetri, s-a pus problema trasării altei granițe și aceasta  este de 60 cm.
Deja culturiștii Ronnie COLEMAN și Zack KHAN au trecut de această graniță având 61 cm la circumferința brațului, iar culturistul  Brad HOLLIBAUGH a măsurat la circumferința brațului său 63  cm.
Există și abordări empirice prin injectarea de substanțe în mușchi, dar despre aceste situații mă voi ocupa cu un alt prilej, că este o cu totul altă poveste care nu are nicio legătură cu culturismul.

(12 februarie 2018)

No comments:

Post a Comment