Thursday, January 4, 2018

Un CD marca Soft Records

Am avut fericitul prilej să intru în posesia a unui CD special realizat de Soft Records în 2017 cu HORE CONCERTANTE ROMÂNEȘTI ce conține 16 dintre cele mai renumite piese ale genului, în interpretarea unui taraf tradițional având viori, țambal, acordeon, braci, contrabas, pian și percuție, taraf cu numele Lincan Ensemble. Piesele incluse pe CD sunt:
Hora Stacatto
Hora lui Cavadio
Ceardaș
Joc de licurici
Hora Spicatto
Hora lui Buică
Cursa
Hora  Furtuna
Hora lui Arghir Petre
Hora Concertantă
Dans românesc
Botuta de concert
Hora Mărțișorului.
Toate piesele cunt arhicunoscute, iar interpretările de dinainte sunt memorabile sau cum se zice de referință, ceea ce permite o comparare a ceea ce s-a realizat cânva cu ceea ce se află pe acest CD, iar mie îmi pare un act de mare curaj pentru astfel de abordări, în contextul în care casa de producție  Soft Records vine cu un background de excepție. Ascultând cu mare toate piesele incluse pe acest CD am constatat că:
- toți membrii tarafului sunt virtuozi veritabili;
- piesele au un nou vesmânt și au o nouă tinerețe;
- țambalul este piesă de bază cu valențe extraordinare;
- abordarea este modernă, iar sonoritatea este de mare noutate;
- muzica degajă o anumită căldură, ceva catifelat;
- la fiecare horă instrumentele sunt într-un echilibru perfect;
- fiecare piesă are o interpretare diferită de celelalte;
- artiștii vin cu un nou concept care ridică totul la un alt nivel calitativ;
- piesele sunt cunoscute în interpretări celebre, iar aici nivelul este de excepție;
- claritatea și strălucirea sunetelor sunt  asemeni unui cristal de Sèvres;
- noile aranjamente au o armonie clasică, de zile mari.
Un CD marca Soft Records este o surpriză de fiecare dată. Acum ceea ce aduce acest CD ca noutate este strict legat de faptul că țambalul devine piesă de bază în interpretarea horelor, dând o nouă sonorizare în raport cu tot ce știam înainte cu interpretările de dinainte ale celebrelor hore incluse aici. Artiștii aceștia au pornit la o luptă deosebit de grea și după ce sunt ascultate cele 16 hore concluzia este una singură: iată învingătorii!
Se vede că Lincan Ensemble este o construcție solidă care are în persoana lui Giani Lincan un lider cu o concepție originală, novatoare și integratoare, ceea ce permite obținerea unor efecte cu totul speciale și neașteptate celui care dorește să asculte horele concertante. Este o surpriză pentru toți cei care cred că țambalul este doar un instrument de acompaniament să audă cum acest instrument devine element cheie, iar viorile și acordeonul preiau acompaniamentul. Este ceva senzațional, iar uimirea crește la cote deosebite atunci când constată că rolul acestuia este cu totul altul pe întreg parcursul. Mai ascultasem înainte la Tușnad un mare artist care a cântat o simfonie enersciană cap-coadă la țambal. Acum Lincan Ensemble aduce confirmarea pe un alt plan că lucrurile stau altfel într-un taraf modern și foarte bine sudat, unde răzbat abordările fine ale celor care cântă după note și care stăpânesc o tehnică interpretativă perfectă. 
Aici voi numi pe toți membrii tarafului: Giani Lincan, Mihai Turcitu, Ionuț Drăgan, Costel Nițescu, Aurel Budișteanu, Tomas Varadi, Erne Kekenj, Florin Lincan și Thomas Visser. Nu am numit sub nicio formă Lincan Ensemble cu numele de orchestră, pentru că apreciez că la ora actuală își zic orchestre tot felul de construcții încropite cu clape și sintetizatoare, care dau o muzică de bâlci. Ceea ce am auzit o dată cu cele 16 hore concertante este muzica unui taraf cu sonorizări delicate, cu ritmuri alerte și cu o sensibilitate specifică marii arte interpretative, ceea ce numai la foarte marii lăutari se întâlnește, chit că cei specificați de mine sunt absolenți de conservator. Ei sunt lăutari de mare clasă. Jos pălăria, maeștrilor adevărați, care sunteți!





(04 ianuarie 2017)

No comments:

Post a Comment