Saturday, January 13, 2018

Raportul cantitate / calitate

Toată lumea dorește o imagine unitară între calitate și cantitate. Trebuie pornit de la un exemplu banal. Avem o cameră unde trebuie puși 20 de metri pătrați cu gresie. Dacă se pun 15 metri pătrați este rău că rămâne o suprafață din cameră fără gresie. Dacă se pun 25 de metri pătrați e rău că se pune gresie și pe pereți. Gresia se pune în diferite feluri. Dacă suntem exigenți și dorim gresie pusă aproape perfect, de nota 8 e bine dacă este pusă chiar de nota 8. Dacă se pune gresie fără distanțieri este rău. Dacă în loc să fie pusă de nota 8 se pune gresie absolut perfect de nota 10 nu e bine căci noi avem bani să plătim pusul gresiei de nota 8, undeva la 20 lei mp și nu de nota 10 unde costul este 40 lei mp.
Am construit formula indicatorului W de agregare a calității cu cantitatea:


unde:
p - coeficientul de importanță al calității, egal cu 0,6
q - coeficientul de importanță al cantității, egal cu 0,4
Cpl - cantitatea planificată a fi realizată
Cpl - cantitatea planificată a fi realizată
Qpl - caliitatea planificată a fi realizată
Qpl - caliitatea planificată a fi realizată.
Indicatorul W este normat, adică are valori cuprinse în intervalul închis [0; 1]. Are valoarea zero dacă la cele două subexpresii  de împărțire există termeni egali cu zero. Are valoare 1 dacă toate nivelurile planificate sunt egale cu nivelurile realizate.
Indicatorul W este utilizabil în orice domeniu. Un programator are de făcut un program cu un număr planificat de 300 linii sursă, iar el scrie programul cu 500 linii sursă. Nivelul de calitate este 8 și el îl scrie cu nivelul calitativ de 6. 

Programatorul respectiv este cu indicatorul W = 0,69 ceea ce înseamnă că este necorespunzător.
Dacă W este mai mic decât 0,78 înseamnă că nivelul arată un calificativ necorespunzător. Dacă W aparține intervalului (0,78; 0,92] înseamnă că specialistul este bun. Dacă indicatorul are valoarea din intervalul (0,92; 1] înseamnă că specialistul este foarte bun. Dacă indicatorul W se calculează pentru mai multe activități desfășurate și dacă dispersia nu este prea mare, valoarea medie a acestui indicator este reprezentativă și se utilizează ca atare.
(13 ianuarie 2018)

No comments:

Post a Comment