Tuesday, January 2, 2018

Previziuni pentru anul 2018

Anul 2018 cu siguranță va fi un an diferit de toți ceilalți. Nici nu are cum să fie altfel. Nici degetele de la o mână nu seamănă între el, așa că nici anul 2018 nu va semăna cu niciunul dintre anii care l-au precedat.
În primul rând ca previziune, anul 2018 va avea și el tot patru anotimpuri. Această iarnă va fi cu zăpadă, cu frig. Primăvara va fi mai cald, dar va ploua, ca în orice primăvară. La vară va fi cald, chiar foarte cald. Toamna va fi cu ploi, cu strânsul recoltei și în decembrie se va serba centenarul Marii Uniri de către toți românii. Lucrările la catedrală vor fi accelerate, dar planul stabilit acum doi ani va rămâne doar o ideie frumoasă, căci ritmul de lucru acolo este încă foarte lent.
În al doilea rând ca previziune, anul 2018 va fi mai zgomotos ca anul care a trecut pentru că s-au acumulat multe lucruri nerezolvate din anii precedenți și se încearcă aflarea marilor adevăruri, deși nu despre aceste aspecte trebuie discutat, ci trebuie date soluții la nenumăratele probleme care trenează de ani și ani și care evidențiază că doar se încep lucruri și nu există resurse de a le și termina. Și în anul 2018 linia de metrou Drumul Taberii va stagna și în anul 2018 nu se va porni nicio investiție majoră precum spitalul de municipiu, iar centura Capitalei va fi tot un vis prea îndepărtat.
În al treilea rând ca previziune, anul 2018 vom observa schimbarea de discurs atât la oamenii politici, cât și la cetățenii de rând, căci vechile slogane nu mai au substanță. Se va căuta să fie prezentate marile adevăruri ca lucruri banale, pentru a se reuși schimbarea de priorități și crearea de ținte false, care să permită înțelegerea lucrurilor de neînțeles, căci statul pe loc nu are cum să fie de înțeles, cât în jurul nostru totul este într-o continuă mișcare.
În al patrulea rând ca previziune, anul 2018 se va vedea că nici analiștii politici nu vor mai fi ceea ce au fost, căci nu mai sunt atractivi, din moment ce tot ceea ce au prezentat s-a dovedit a fi mlipsit de realism, de substanță și de coerență. Faptul că fiecare televiziune are politica ei și analiștii invitați și unii chiar plătiți nu au cum să iasă din canoanele acelor politici. Plimbându-se prin mai multe televiziuni vor deveni un melanj cenușiu care să mulțumească pe toată lumea, abordând problemele în formate care să se potrivească oricărui context, lipsind de vlagă orice tentativă de înțelegere a lor.
În al patrulea rând ca previziune, anul 2018 va menține ștacheta foarte ridicată în ceea ce privește nivelul de mediocritate rafinată pe toate planurile. Învățământul va continua să coboare din punct de vedere calitativ, legile care se vor da nu vor avea acel spor de calitate și de precizie la care toți râvnim, pentru că cei ce le vor elabora, nu se vor schimba la cumpăna dintre ani, din mediocrii strălucitori să devină genii întunecare.
În al cincilea  rând ca previziune, anul 2018 va fi cu același nivel de ignoranță și de ambiguitate ca anul 2017 pentru că nimeni nu are interesul în a-și scădea profiturile imense pe care le realizează prin nivelul scăzut de independență al unora și prin credulitatea altora, căci taxele pe ignoranță se obțin și sigur și repede și în cote nebănuit de mari. Așa că vom vedea și în acest an cozi foarte lungi în tot felul de procesiuni, mitinguri și locuri unde se va da ceva fie gratis, fie la preț de chilipir.
În al șaselea rând ca previziune, anul 2018 se va cracteriza prin aceeași dorință a televiziunilor de a manipula cu nerușinare oamenii, inducându-le teamă, atitudini necontrolate prin propagarea de neadevăruri și panică prin anunțarea de evenimente extreme, pe care în mod normal știința nu este în stare să le prognozeze de nicio sămânță.
În al șapetelea rând ca previziune, anul 2018 fotbalul românesc va bate pasul pe loc ca și în ceilalți ani, echipa națională, mediocră ca sistemele bazate pe profit din întreaga societate nu va avea acea capacitate de a defini un punct de start și de a porni un nou început, caracterizat printr-un salt calitativ spectaculos. Miza fiind foarte mare, la FRF se va instala un nespecialist, necunoscut și neavenit, care va determina menținerea fotbalului în cotele de profitabilitate ale celor care s-au instalat în fața bucatelor și pe care nu-i interesează decât câștigurile lor, țara necontând deloc în calclulele lor.
În al optulea rând ca previziune, anul 2018 va fi caracterizat prin lucruri ambigue, de catifea, care au drept consecință rămânerea pisicii în forma ei inițială, căci nimeni nu are voie și nimeni nici nu vrea s-o rupă în două și să tragă aer în piept pentru a porni înainte cu fermitate, verticalitate și cu onoare. Mediocritatea din noi nu ne permite să facem acest pas și anul care abia a început, în culorile terne și cunoscute din ceilalți ani se va prelungi și se va împrătia anost ca și ceilalți. În niciun caz, acest an nu va fi vesel, nu va fi special și nici nu va însemna mare lucru din moment ce noi așteptăm ca alții să ne rezolve problemele noastre, deși suntem conștienți că străinii nu o vor face niciodată.
În al noulea rând ca previziune, anul 2018 va însemna pentru noi toți speranțe, dorințe și mai ales gândul că fiecare vom ajunge acolo unde ne dorim, deși nu prea avem clară nici direcția, nici obiectivul și nici resursele necesare acelui parcurs. Cei optimiști văd acest an în culori vii, frumoase și calde, cei pesimiști stau cu privirea în pământ și așteaptă să treacă timpul, iar cei manipulați, pur și simplu în acest an, asemenea unor frunze desprinse de pe ramuri, se îndreaptă acolo unde bate vântul fără a avea temeri existențiale de vreun fel și se așează pe sol cu grație, îndrăzneală și resemnarea specifică datoriei în curs de îndeplinire.
În al zecelea rând ca previziune, anul 2018 va fi așa de puțin diferit de ceilalți ani care l-au precedat încât orice abordare optimistă peste niște limite de rezonabilitate vecină cu mocirleala este nerealistă orice s-ar spune. Marea Unire ne va prinde ca și până acum nepregătiți, căci fără o autostradă care să treacă munții suntem mici, nesemnificativi și de neluat în serios. Vor fi în ziua de întâi decembrie a acestui an soboruri de popi, depuneri de coroane de flori, paradă militară grandioasă, tensiune maximă pe scena politică și tristețea dată de nivelul de sărăcie generat de artificialitatea creșterii economice, creștere care nu are în spate producție, ci rostogolire artificială de bani.

Cine prezice în anul 2018 geruri năpraznice, cutremure, erupții de vulcani pe Magheru, tsunami pe lacul Pantelimon, tornade devastatoare și alte fenomene extreme aici în spațiul carpato-danubiano-pontic nu face decât să mintă cu nerușinare. Va fi frig că este iarnă, va fi foarte cald când va fi vară. În zona Vrancea se va mișca pământul, dar cutremur devastator de peste 8,7 nu va fi în acest an. Tornade nu vom avea. Ploi vor fi căci perdelele de pădure au fost rase. Despre erupții vulcanice cu siguranță nu va fi vorba în niciun caz, mai ales că Vitanul este o zonă bântuită de manele și vulcanii n-au nicio treabă cu această specie muzicală, iar restaurantul de manele s-a închis de câțiva ani.

(01 ianuarie 2018)

No comments:

Post a Comment