Sunday, January 21, 2018

Optimul în culturism

Atât de mult se vorbește despre optim, încât lumea se plictisește auzind acest concept, se enervează dacă cineva insistă asupra lui și nu mai este folosit din cauza demonetizării lui. Una-două se spune optim despre orice. Optim în sus, optim în jos și nimeni nu mai înțelege nimic. Totuși, dacă există voință și seriozitate, în culturism se va vorbi despre:
- tipologia optimă a persoanelor care practică acest sport;
- momentul optim de începere a practicării culturismului;
- momentul optim al carierei culturistului;
- momentul optim de a ieși din culturism;
- antrenamentul optim al culturistului;
- dieta optimă a culturistului;
- antrenamentul optim pe care îl execută un culturist;
- structura optimă a ciclului de pregătire a aunui concurs;
- momentul optim de începere a pregătirii unui concurs;
- forma optimă a culturistului.
Un optim înseamnă fie un minim, fie un maxim, în raport cu un anumit criteriu sau în raport cu mai multe criterii agregate într-unul singur.
Studierea optimului se realizează în mai multe feluri și anume:

  • se pornește de la realitățile specifice activității din culturism, se fac înregistrări de date dintre cele mai variate, dar să fie bazate pe proceduri acceptate ca fiind corecte și complete; se analizează datele și folosind metode statistice sunt identificate fie segmente, fie puncte care se bucură de anumite proprietăți și se trag concluzii definind ipoteze de lucru; adâncind mai mult culegerea de date se calculează o serie de indicatori și se trece la verificarea ipotezelor, care vor fi acceptate sau vor fi respinse prin compararea unor indicatori calculați cu niveluri tabelare, cu luarea în calcul a gradelor de libertate;
  • se pleacă din start cu ipoteze simplificatoare și se construiesc expresii analitice ale căror proprietăți sunt cunoscute, după care se fac prelucrări specifice analizei matematice, obținând fie un punct de minim, fie un punct de maxim; este important de definit domeniile de variație a variabilelor independente, știut fiind faptul că în viața de toate zilele niu se lucrează decât cu mărimi finite, iar valorile negative sunt acceptate în foarte puține cazuri, stabilind doar niște convenții de lucru, pentru creșteri sau descreșteri, zero fiind doar un reper de evoluție.
În cele ce urmează voi considera numai prima variantă de lucru întrucât expresiile analitice nu le găsesc nici structura, nici forma, iar ca abordare folosirea lor mi se pare absolut simplistă și needificatoare. Tot ce voi analiza ca fiind element de optim, se bazează pe serii de date, cu singura condiție ca datele să fie corecte, complete, comparabile și culese folosind om aceeași procedură. Dacă se dorește aflarea momentului de maxim în cariera unui culturist se procedează astfel:
- se ia o listă de culturiști profesioniști care au ca obiectiv participarea în competiții;
- se întregistrează date legate de vârsta la care au început antrenamentele;
- se înregistrează tipul de constituție fizică, ectomorf, mezomorf sau endomorf;
- se construiește lista participărilor și locurile ocupate de fiecare culturist;
- se înregistrează date legate de antrenamente, diete și suplimente.
Toate datele vor fi puse într-un tabel ordonat pe linii unde sunt indicați culturiștii și pe coloane unde sunt date caracteristicile înregistrate. Pentru ca rezultatele prelucrărilor statistice să fie reprezentative se impune ca datele cu care se lucrează să fie cât mai omogene.
Prima dată se lucrează cu toate datele și se caută să se vadă dacă indicatorul care interesează a fi analizat prin prisma optimului este valabil sau nu pentru întreaga colectivitate a culturiștilor. În cele mai multe cazuri, lucrurile nu stau chiar așa, căci există o foarte mare varietate de culturiști, o și mai mare varietate de antrenamente, iar rezultatele sunt atât de diferite, încât se crează senzația că nicio regulă nu guvernează acest sport, deși adevărul este cu totul altul. Singura condiție este de a avea foarte mulți culturiști de la care au fost culese date și de a nu pleca în această cercetare cu idei preconcepute. Aparatul statistic este singurul care ne va duce spre concluzii care sunt verificate științific că sunt acceptabile sau există riscuri că dacă sunt acceptate, în realitate acele concluzii să fie incorecte, iar perseverența în a ne baza pe ele să fie păguboasă.
Există mare noroc că în legătură cu concursul Mr. Olympia sunt stocate tot felul de date și acestea vor fi folosite pentru exemplificări, urmând ca oricine dorește să stabilească un optim să se apuce să culeagă propriile date, să fie răbdător și exigent și rezultatele muncii nu se vor lăsa așteptate prea mult. Trebuie numai ca fiecare om care vrea să afle un optim, șă aibă încredere că aplicând corect metode statistice simple, va obține un rezultat în care trebuie să aibă mare încredere, chiar dacă uneori acest rezultat dezamăgește profund. În alte articole viitoare voi arăta cum se calculează momente sau intervale optime pentru culturism și care este valoarea lor practică de întrebuințare.



(22 ianuarie 2018)

No comments:

Post a Comment