Thursday, January 18, 2018

Noii prezidențiabil: L.C.K.., M.R.U., E.H.H.

Managementul politic zice că orice candidat la orice, are:
- o pantă ascendentă;
- un punct de maximum;
- panta descendentă.
Ideia de bază este ca momentul de start să fie astfel ales încât punctul de maxim să se afle în jurul momentului în care au loc alegerile. Dacă este vorba de două tururi de scrutin, așa cum este de regulă la prezidențiale, zona de maximum să acopere întervalul dintre cele două tururi, dar maximul să fie în ziua celui de al doilea tur de scrutin.
Un ONG, mi se pare cel cu numele Corupția Ucide, cătrănit tare de faptul că prezidentul a desemnat-o pe Viorica Dăncilă premier, au zis către acesta că cei de acolo vor propune fie pe Laura Codruța Kovesi, fie pe Mihai Răzvan Ungureanu, fie pe Emil Horațiu Hurezeanu.
Acum suntem în 19 ianuarie 2018 și alegerile vor avea loc undeva în noiembrie 2019 la primul tur, deci mai sunt doi ani. A anunța candidaturi cu doi ani înainte este un eveniment de risc major în ceea ce privește ciclul candidatului și mai ales pentru stabilirea reală a acelui punct de maxim pentru fiecare dintre cei trei prezidențiabili. În doi ani se întâmplă foarte multe, mai ales din cauza volatilității peisajului nostru politic, în contextul în care alegerile parlamentare se derulează o dată la 4 ani, iar alegerile prezidențiale se derulează o dată la 5 ani. Au fost alegeri parlamentare în 2004, 2008, 2012, 2016 și vor fi în 2020, 2024. Alegerile prezidențiale au fost în 2004, 2009, 2014, 2019, și abia în 2024 se vor suprapune cu cele parlamentare, ca să se vorbească de o sinergie a evenimentelor. Faptul că în 2019 va exista o putere ostilă dreptei în capania electorală pentru prezidențiale și faptul că electoratul dreptei așa cum se prefigurează va fi divizat între candidați puternici, fiecare cu șanse reale de a câștiga complică extrem de mult lucrurile și distorsionează structura ciclului electoral, așa fel încât probabilitatea ca momentul acela de maximum să fie în afara intervalului definit de cele două scrutinuri este enormă, în opinia mea depășind 0,8. Consider că orice ONG înainte de a trece la propuneri să facă și calcule de management politic pentru a nu duce candidații spre scoruri nesemnificative, căci de la Ion Iliescu stânga a tot pierdut prezidențialele și acumulările de probabilitate legate de ghinioane spun că undeva, cândva, ghinionul oricum se sparge. Deci, atenție la ulcior cei de pe dreapta politicii dâmbovițene!

(19 ianuarie 2018)

No comments:

Post a Comment