Sunday, January 7, 2018

Foile matricole și transparența

Se vorbește de transparență, fără a se specifica ce este aceasta și cum se realizează. Mulți fac caz dacă nu se publică date statistice. Nu se spune nimic despre ce este obligatoriu să se știe, dar mai ales cum trebuie puse acele date și unde pentru a fi ușor de găsit. Lipsa unor tipizate și a unor standarde fac ca transparența să capete un caracter formal, opțional, ambiguu și neomogen. Despre un CV nu există obligativitatea unei structuri, ceea ce permite omisiuni cât cuprinde. Despre studii, fiecare pune ce vrea și cât vrea. Despre locuri de muncă omisiunile sau detaliile nesemnificative merg mână-n mână. Există ghicitoare în cafea pe care lumea le blamează. Cred că tot așa de important este să existe cititorii în foi matricole și cu siguranță că lumea ar fi mult mai bună dacă viitorul ar fi ghicit prin citirea acelor foi matricole.
Foia matricolă este o oglindă a performanței celui care o osedă. În ipoteza că el a urmat o facultate aleasă și nu impusă, dacă pe acel document apar numai și numai medii și note de 5 și de 6 și niciodată o notă mai amre, ghicitorul în foi matricole trebuie să deducă faptul că nu este bântuit de o mare performanță a celui ce i-a oferit acele piese, ci viitorul arată că respectivul nu va executa niciodată pe felia sa de calificare ceva care să depășească progul de 6 sau cel mult 7.
Ghicitorii în cafea trebuie să interpreteze și să coreleze forme născute din zaț, iar cititorii în foi matricole au posibilitatea de a face corelații dintre cele mai interesante, căci legăturile dintre note niciodată nu sunt întâmplătoare. UN decan de facultate mi-a relatat cum un absolvent cu note doar de 5 și de 6 în timpul anului obținuse o notă de 10 la un examen scris de licență unde colegii săi cu medii de peste 9,50 obținuseră note de 8 și opt și ceva. Datorită lăudăroșeniei respectivului s-a aflat că venise cu teza făcută de acasă pentru că ghicise în cafea subiectele și chiar problemele sau visase în timpul nopții sau un porumbel îi adusese pe pervazul ferestrei o frunzuliță pe care erau înscrise semne pe care le-a decodat, obținând exact subiectele. Misterul a fost dezlegat în cu totul alt context, jenant pentru unii dintre subalternii celui ce relata întâmplarea. Eu îmi imaginasem cu stă duma, iar viața mi-a dat dreptate 100% căci nu avea cum un tip foarte puțin pregătit să aibă o străfulgerare de geniu pentru a scoate o teză de 10 când și la alte teze tot atunci nu a făcut prtea mare lucru, dar a obținuit media generală peste 6 încât să devină un fericit licențiat.
N-am să detaliez nici chestia cu cel ce obținuse titlul de PhD, când ca absolvent nu am văzut în foaia sa matricolă nicio notă de 7, ci toate notele sub 7, dar care politic vorbind stătea foarte bine și deschisese multe uși, inclusiv obținând repartiții babane de vile naționalizate pentru.
Transparența din foile matricole și din CV-uri este benefică mai ales când se trece la și altele școlile la care a activat o persoană între 1083 și 1989, căci pe vremea comunismului repartițiile erau centralizate și una era să ai media 9,50 care te propulsa în primii 50 și cu totul era să ai o medie de sub 7, medie care te arunca în grupul numit lanterna roșie al ultimilor 50. Chestia cu ciocul mic îi aparține unei PDL-iste obraznice, dar se potrivește acum tuturor celor care dacă ar arăta foile matricole n-ar mai trebui să ridice prea sus privirile, chiar dacă se laudă cu nenumărate masterate făcute pe colo și pe colo, chiar și acolo unde numai dacă este rostit numele universității lumea cade în șpagat instantaneu, deși cine intră în detalii își dă seama că acolo demult 2+2 nu mai dă 4 începând cu 19.03.1990 când o oglindă de cristal s-a făcut țăndări, expresie ce nu-mi aparține.
Timpul va decide dacă se va face o academie a vrăjitoarelor care citesc în foile matricole ale politicienilor, deputaților, primarilor, doctorilor în științe sau oricui vrea să pară ceea ce nu este.
Cine crede că dacă o persoană are o foaie matricolă cu rezultate foarte bune nu o pune pe Internet să se laude, se înșeală. Cei care evită să facă cunoscute rezultatele școlare, cu siguranță foile matricole i-ar face de râs, i-ar coborâ de pe soclurile unde s-au cocoțat fără merite. De regulă, cei cu note bune spun că au tyerminat cu media 9,71 din 10 sau 9,20 din 10. În niciun caz nu vom vedea un CV cu media de absolvire a facultății 7,22 din 10 sau și mai nasol, 6,37 din 10.




(07 ianuarie 2018)

No comments:

Post a Comment