Tuesday, December 19, 2017

Strategie fumată, dar eficientă

La atlerism la cursele de 5.000 m sau de 10.000m sau la maraton se folosește frecvent strategia utilizării de iepuri în care există un concurent din echipă care aleargă și se sacrifică, lăsându-l pe un altul să țâșnească spre finiș, luând caimacul și lăsându-i pe toți ceilalți care se și vedeau învingători, cu buza umflată. Strategia vizează amânarea procesului de uzură de imagine și nu de uzură fizică, elementul surpriză fiind capital pentru a obține victoria în mod garantat.
În toamna anului 2004 Candidatul la alegerile prezidențiale Theodor Stolojan își desfășura campania asemeni unui alergător de cursă lungă. Numai că la momentul optim, a țâșnit din pluton Traian Băsescu, cu o regie perfectă, lăcrimând aproape firesc și candidatul pe post de iepure Tjeodor Stolojan s-a retras. Strategia din sport a funcționat. Noul candidat venea cu o anumită imagine care producea o adevărată falie între el și ceilalți cu care lumea deja se obișnuise.
Mai nou, folosind aceeași strategie de succes, la Bravo, ai stil de la Kanal D, au apărut în tandem Iuliana și Emiliana, duo absolut neomogen, dar care prin modul de jurizare asigura un aparcus fără eliminare o  bună perioadă de timp. La un moment dat cele două s-au desprins și au alergat în cursă pe cont propriu, dar obiectivul fusese atins: rămânerea în competiție fără riscuri un interval maxim de timp. Lucrurile acum se știu. Cele două, au continuat să formeze în continuare echipă, iar celelalte concurente, mergând pe cont propriu nu au reușis niciun mod de a coopera, iar cele două au avansat, ajungând în finală. Strategia din atletism a fucționat perfect și în politică și deci și în stilling.
Deși este o strategie fumată cea a folosirii unui concurent pe post de iepure, se dovedește 100% eficientă oriunde este o competiție și sunt mai mulți concurenți, iar cineva are posibilitatea sau șansa de a introduce acolo o echipă, nu doar un singur concurent, pentru a se ajuta între ei.

(19 decembrie 2017)

No comments:

Post a Comment