Friday, December 1, 2017

O cântăreață de folclor autentic: Adriana IRIMEȘ

Adriana IRIMEȘ  este o cântăreașă de folclor din Florești despre care am aflat spre jena mea abia în acest an când am avut ocazia pe un post, nu știu care că am foarte multe canale tv alec minunat Cântec de nuntă. L-am căutat pe youtube și l-am găsit și l-am reascultat de nenumărate ori. A aveastă artistă mi-au atras atenția:
- dicția,
- muzicalitatea,
- claritatea vocii,
- exigența,
- costumele,
- ritmul,
- diversitatea,
- autenticitatea, 
- prezența,
- bogăția
repertoriului și mai ales caracterul optimist, tonic al mesajului transmis, dar și grija cu care interpretează cântecele zonei sale de obârșie, nefăcând niciunrabat.
Vasilie, Vasilie                
Cantec de nunta                  
Omu bun si de omenie           
Trece trenul prin Carpati           
Asta-i Romania           
Pasarica din Ardeal                
Hora Motilor                   
Trai-u-as in lume bine             
De trei zile tăt ficiori              
În marea abundență de făcători de folclor mai apar rar, chiar foarte rar și artiști adevărați care merg și culeg cântecele de la locurile unde sunt marii rapsozi, le cizelează și numai după ce ei cred că le-au adus la nivelul la care și-au dorit, le aduc în fața publicului. Cântăreața Adriana IRIMEȘ  este una dintre puținele soliste de folclor care au apărut în ultimii zece ani, dar așa cum stă bine unui mare cântăreț de muzică populară Ardealul a scos nume mari și foarte mari, dar la intervale, de asemenea, mari. Nu cred că este cineva care să nu iubească muzica ardelenească, acele cântece înălțătoare, acele voci puternice de bărbași și acele voci pline, viguroase și strălucitoare, nepițigăiate de femei îmbrăcate cu costumele lor simple, albe, apretate și inconfundabile.
(02 decembrie 2017)

No comments:

Post a Comment