Thursday, December 7, 2017

Meteahnă bolșevică

În comunism toată lumea se făcea că făcea câte ceva, dar nu făcea nimeni prea mare lucru. Din moment în moment trebuiau să se facă unele artificii pentru a se menține economia la linia de plutire. Atunci:
- se foloseau înlocuitori ieftini fără valoare, dar prețul stătea pe loc;
- produsele își schimbau denumirea și le creștea prețul;
- se înjumătățea produsul cantitativ și prețul rămânea pe loc.
Acum în democrație se face același lucru, dar în numele economiei de piață și prețul nu mai are nicio semnificație în sensul de a reflecta într-un fel valoarea mărfii.
Așa se explică spirala creșterii nesimțite a prețurilor. Lăcomia comercianților este aceea care va aduce foarte mari deservicii pe termen lung economiei. Și totul are la bază:
- lipsa de onoare a comercianților;
- lipsa de respect față de clienți;
- lipsa de imaginație a intermediarilor;
- lipsa de realism a fiscaliștilor.
Se știe clar că fără onoare nu există acțiuni rezonavile, nu există corelația dintre preț și calitatea produselor, nu există muncă și deci totul ia aspect caricatural, de fațadă și se umflă vremelnic ducând implacabil spre prăbușirea economiei.
Meteahna bolșevică se vede cu ochiul liber de cum se acționează fără vreo logică într-o economie de piață mimată, unde capitalul este de stat și se transferă vremelnic spre indivizi pentru a reveni la statul matcă.(07 decembrie 2017)

No comments:

Post a Comment