Monday, December 4, 2017

Ezitările metafizice ale PSD

Atunci când au în în Piața Victoriei împotriva OUG 13/2017 unii vectori de opinie ai PSD au început să gândească cu voce tare acreditând ideia că există și o altă parte a populației care ar ieși în stradă. Când lucrurile au luat o turnură mult mai intensă, glasurile celor din PSD care au spus că liderii din filiale cer cu insistență organizarea de mitinguri de mare anvergură în București, s-a insistat pe ideia venită de la vârful PSD că nu este cazul să se procedeze astfel. Televiziunile arătau ceva demonstranți pe la Cotroceni, dar nu erau în niciun caz peste 10.000 de persoane, ca să nu zic 2.000.
Tot timpul am în memorie fie dorințele unui partid foarte mare și vocal cândva pe vremea unui lider al său pe cai foarte mari care se lăuda cu 100.000 de cetățeni în stradă și când se apropia evenimentul acesta a fost contramandat din lipsă de manifestanți. Tot așa a fost anunțat un mare miting al unui sindicat și în realitate nu s-au strâns cetățeni nici cât să intre mai înghesuiți într-un lift.
Sunt sigur că în PSD care este partid la guvernare există fonduri și care de sondare a opiniei publice care dau barometre suficient de riguroase legate de impactul legat de organizarea de mitinguri în care să fie antrenați membrii PSD, simpatizanții PSD și alte categorii de cetățeni care aderă la ideile doctrinei social-democrate. Aceste sondaje dau ca sigure:
- un nivel scăzut de participare;
- lipsa unui obiectiv major de coagulare;
- alte preocupări ale grupului țintă al PSD;
- interesul pentru latura economică a programului.
Deci nu se vorbește de ezitări în a organiza mitinguri, ci în certitudini că acele mitinguri nu ar reuni mase largi de cetățeni, iar a organiza mitinguri anunțate de mare anvergură, care în realitate să fie doar adunări simbolice, pentru un partid de dimensiunea PSD ar fi o catastrofă de imagine. Nu este vorba de ezitări, ci de decizie de a menține imaginea dată de alegeri, a adeziunii la un program. Una-i una, alta-i alta. Adică 45% de la alegeri nu înseamnă 40% la ieșirea în stradă pentru a se protesta împotriva a ceva sau a cuiva, din moment ce acel ceva este nedefinit și acel cineva nu există.
Concluzie: nu există ezitări în PSD pentru a organiza mitinguri, ci decizie fermă bazată pe inexistența certitudinii că acestea vor avea rezonanță la cetățeni care să conducă la ieșirea masivă și benevolă a persoanelor în stradă pentru a apăra un anume ceva care acum nu este definit cu precizie.(05 decembrie 2017)

No comments:

Post a Comment