Sunday, November 26, 2017

Start pentru centenar (partea a II-a)

Spectacolul din seara zilei de 26 noiembrie de la Teatul Național București s-a desfășurat cu sala destul de goală. Amfitrion a fost Ion CARAMITRU. A avut un cuvând de deschidere Călin Constantin Anton POPESCU-TĂRICEANU, penalul, așa cum îi place unei persoane să-l numească atât pe el cât și pe Liviu Nicolae DRAGNEA, der asemenea penal și el, dar neprezent la spectacol. A cîntat Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian MĂCELARU.
Prima bucată a fost Rapsodia Română nr. 2 de George ENESCU.
A doua bucată a fost Concertul pentru doua viori si orchestra in re minor de Johann Sebastian BABACH în interpretarea violoniștilor Michael BAREMBOIM și Ștefan TARARA.
A treia bucată a fost aria Regnava nel silenzio din opera Lucia di Lammermoor de  Gaetano DONIZETTI în interpretarea sopranei Adela ZAHARIA.
A patra bucată a fost Balada pentru vioară de George ENESCU în interpretarea violonistului  Julian RACHLIN.
A cincea bucată interpretată de orchestră a fost Hora din Muntenia compusă de Theodor ROGALSKI.
A șasea bucată a fost aria Nessun dorma din opera Turandot de Giacomo PUCCINI în interpretarea tenorului lui Ștefan POP.
A șaptea bucată în interpretarea orchestrei a fost Vals de Eugen DOGA.
A opta bucată a fost aria Un bel di vedremo din opera Madame Butterfly de Giacomo PUCCINI în interpretarea sopranei  Kristine OPOLAIS.
A noua bucată în interpretarea tenorului Piotr BECZALA a fost aria E lucevan le stelle din opra Tosca de Giacomo PUCCINI.
A zecea bucată în interpretarea orchestrei a fost Concert Romanesc a compozitorului György LIGETI.
A unsprezecea bucată a fost celebra  Baladă pentru vioară a lui Ciprian PORUMBESCU în interpretarea lui Ștefan TARARA. 
A douăsprezecea bucată   a fost duetul din opera La Bohème de Giacomo PUCCINI, intitulat  O Soave Fanciulla în interpretarea cântăreților Piotr BECZALA și Kristine OPOLAIS.
A treisprezecea  bucată și ultima a fost Prima bucată a fost Rapsodia Română nr. 1 de George ENESCU, care mi-a amintit de ceea ce am văzut eu la Atheneul Român sub bagheta lui Sergiu CELIBIDACH din 1978. 
Acest concert a mers șnur și a fost interpretat numai de tineri. Numai soliștii Adela ZAHARIA și Ștefan POP erau de-ai pământului, ceilalți erau invitați din străinătate, Franța, Germania, Polonia și Lituania.



(26 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment