Thursday, October 5, 2017

Creșterea salariilor, a pensiilor și inflația

Viața ne-a arătat că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Când s-a votat legea dării în plată băncile au înăsprin condițiile de acordare a creditelor, crezând în micimea managerilor lor că populația va accesa și acele credite în condiții oneroase. N-a fost să fie, iar băncile au cedat, căci ele doar din dobânzile de la credite există ca rațiune de viață.
Acum se bate monedă pe faptul că creșterea salariilor și a pensiilor va avea ca efect creșterea de prețuri și deci inflația va fi galopantă. Realitatea este un pic alta. Inflația va fi galopandă dacă:
- în piață există numai și numai N produse;
- toate produsele au raportul cerere mult mai mare decât oferta;
- apariția banilor va face ca creșterea cererii să fie și mai mare;
- echilibrarea cererii cu oferta se va face prin preț;
- chestia cu butelia de 300 lei care se vindea la negru cu 5.000 nu mai merge în economia liberă.
Cele N produse se regăsesc acum în economia liberă prin:
- alimente;
- combustibili;
- rechizite școlare;
- bilete de tren;
- abonamente de metrou;
- prețul la utilități.
Statul are pârghii suficiente de a jongla cu prețurile acolo pentru că el este cel ce pune taze, accize, oferă facilități, are lupta anti-trust și în niciun caz nu se lasă dominat de micile excentricități ale unor agenți economici feroce, lacomi, bizari și inconțtienți. S-a văzut că traba cu profitul și impozitul pe profit a zgâlâit anumite componente ale sistemului bancar și consecințele sunt ușor imprezibile.
Dacă sunt M produse în piață și M este cu mult mai mare ca N, iar diferenta D = M- N o reprezintă produsele pentru care cererea este mult mai mică decât oferta din lipsă de bani, dacă cresc salariile și pensiile, oamenii se vor îndrepta spre cele D produse și nu va crește nicio inflație, căci producătorii lor nu urmăresc altceva decât să-și vândă marfa. Apar accidental niște creșteri de prețuri când cererea se echilibrează cu oferta dar sunt doar zbuciumuri de moment.
Concluzie: banii sunt o convenție, statul chiar dacă crește salariile de 10 ori și pensiile de 20 de ori, în niciun caz nu se manifestă vreo inflație, pentru că populația știe ce să facă cu banii și nu-i aruncă fără rost pe lucruri inutile, când economia este liberă și unele mărfuri sunt perisabile, iar producția are caracter continuu, constant și în zona profitului nu sunt preferate sincopele.




(06 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment