Thursday, September 14, 2017

Comuniștii și statistica

Multă lume zice că nu există științe politice. Ar fi corect să se vorbească despre științe puse în slujba politicii. În opinia mea există medicină politică, psihiatria a fost un instrument în mâna politicului, iar statistica este prin excelență o știință cu care toate regimurile demonstrează tot ce le trece prin minte și cu cifre te mint în față fără a clipi.
Când era lipsă de mâncare în alimentare, pentru a nu face nicio comparație niciodată, statistica din comunismul nostru original, ceaușist, mioritic și roz, amesteca numerele și mai ales prin distrugerea omogenității seriilor de timp, era imposibil să se facă comparații decente. Dacî într-o zi de băgau pui în alimentara, se spunea în ziarul goarnă de partid Scânteia, Adevărul de azi, că s-au aprovizionat alimentarele din toată șara cu 50 de tone de pui. Dacă se băgau foarte puțoni pui, se spunea a doua zi că alimentarele din București au foat aprovizionate du 4.000 de pachete de carne de pui. Era distruză aici și unitatea de măsură, lucrându-se cu tone și apoi cu pachete, dar și unitatea teritorială de raportare. Cu un pic de imaginație oamenii ar fi făcut calculul că un pachet de frați Petrăuș are cum 500 drame, adică 0,5kg, deci 4.000 de pachete ar însemna 2.000 kg, adică 2 tone de carne în București. Dacă s-ar fi făcut și o medie a județelor ponderate cu populația s-ar fi văzut că cele două tone erau insuficiente. Numai că doar dușmanii declarați ai comunismului în îndârjirea lor ar fi făcut astfel de calcule încât să arate că se minte cu nerușinare și lucrurile stăteau rău de tot.
Unii ziceau că sub Kremlin exista un institut de falsificare a datelor statistice, căci cei ce se ocupă cu statistica oficială trebuie să publice date despre evoluția economiei. Cred că la noi și acum există mari ezitări metafizeice chiar pe statistica populației, căci listele de alegători în opinia mea ar trebui actualizate pe baze realiste. dacă acest lucru s-ar fi făcut în anul 2012, cu certitudine prezidentul și-a ri luat bye, bye ci elan și în mișcări legănate de tangou.
Năravurile comuniste s-au menținut și acum, iar statistica a rămas ca și în vremurile odiosului un instrument de a deforma realitatea, iar ca să fie totul și mai frumos, se lucrează când cu banii vechi, când cu cei noi, când în lei, când în euro. Mulți au aplicație să vorbească în loc de 1.500 lei, de 15.000.000 lei fără a specifica lei vechi pentru a impresiona. În loc să se spună 2.000.000 de euro se zice 10.000.000 de lei dar și mai spectaculos se zice 10.000.000.000 lei, fără a se spune că este vorba de lei vechi, dar efectul contează, căci nu mai înțelege omul nimic.
Plăcerea unora era să se remarce prin creșteri, dar indicând de câte ori a crescut nu știu ce. Dacă aveam producție de 100 kg de aur în 1939, fără a se spune că acel an a fost cel mai bun an al capitaliștilor, iar în 1960 se producea 1.000 kg, sera mai plăcut să se spună sec: în 1960 producția de aur a fost de 10 ori mai mare decât în anul cel mai bun al economiei capitaliste. Chestia era extrem de crocantă cu producția de aluminiu care era de 20.000 de ori mai mare decât în nu știu ce an. La întrecerea dintre socialism și capitalism statistica era de bază pentru a falsifica ritmul în care URSS depășea și umilea USA. De exemplu, în cărțile de economie politică se făceau comparații între producțiile de bumbac ale celor două țări în mod divilizat din punct de vedere statistic, dar la tractoare, statistica o lua pe arătură. Dacă să zicem, în USA erau 1.000.000 de tractoare în anul X se în anul X+1 se produceau 300.000 de tractoare, evident producția a crescit cu 30%. Dacă în URSS în același ani X existau 1.000 de tractoare și îbn anul X+1 se produceau 2.500 de tractoare, producția a crescut cu 250%. Un text de forma: în America a crescut producția de tractoare doar cu 30%, în timp ce în patria lui Lenin, țara sovietelor producșția de tractoare a crescut cu 250%, datorită muncii eliberate de exploatare, bla, bla, bla. Nu se sufla o vorbă de indicatorul producție în valoare absolută, deși statistica îl recomandă pentru a acompania obligatoriu indicii în valoare relativă. Lucrurile nu s-au schimbat nici azi, căci a te face și mai frumos și mai deștept cu minciuni bazate pe cifre este un lucru foarte mult agreat de toate forțele politice care doar când sunt la putere iubesc statistica falsă.



(15 septembrie 2017)

No comments:

Post a Comment