Sunday, September 10, 2017

Comuniștii și homosexualitatea

Dicționarul Enciclopedic Român, publicat în 1964 de Editura Politică, București, la pagina nu explică la pagina 686 unde i-ar fi fost locul termenul de heterosexual, între cuvintele hetero trofe și heterozide. La pagina 718 explică termenul homosexualitate astfel:
homosexualitate (gr homos - egal și lat sexus -sex; MED), perversiune caracterizată prin atracție sexuală pentru indivizi de același sex. Sin. inversiune sexuală.
Deși comuniștii erau atei convinși unii, marea lor majoritate fiind atei cu numele căci păstrau sărbătorile creștine și mergeau la biserică, își botezau copiii, erau în consonanță pe această temă cu biserica, lucru care se vede și în ziua de azi la foarte mulți dintre politicienii noștri.
Subiectul acesta era unul tabul dar articolul 200 cod penal din 1968 care incrimina homosexualitatea era folosit cu dibăcie de autorități în egală măsură cu psihiatria pentru a scăpa de opozanți, pentru că aruncarea anatemei legată de homosexualitate sau nebunie, erau ștampile pentru tot deauna de compromitere a celor incomozi, cu alte idei decît cele desprinse din cuvântări sau din documente de partid. Am asistat la om ședință în care o persoană care a avut un alt punct de vedere și a vrut să depună carnetul de partid la prezidiu, în câteva zile a reieșit că era angrenat în meditația transcedentală și că era și homosexual. iar plecarea lui din mediul academic a fost instantanee.
Despre artiștii și scriitorii care fugeau în Occident, se spuneau tot felul de lucruri, dar spre finalul descrierilor, pe lângă droaia de defecte și carențe de comportament li se punea și eticheta de homosexual ca tacâmul să fie complet.
Deși mulți pictori abordaseră subiectul și existau și în muzeele noastre lucrări  cu acest subiect, niciodată ele nu au fost expuse. Nici romanele care descriau scene cu bărbați sau cu femei având relații numite nepotrivite de către comuniști, nu au fost publicate. Chiar romanul Răscoala unde Petre Petre și Nadina lucrau pe arătură, era evitat de manualele școlare, iar editurile se codeau să-l publice. Tot ce nu era în concordanță cu doctrina comunistă, cu principiile educației comuniste, nu exista pur și simplu, iar tratările științifice sau dezbaterile erau evitate, fără a cădea în brutalitatea de azi.


(11 septembrie 2017)

No comments:

Post a Comment