Friday, August 25, 2017

Florin PREDUCHIN, mai mult decât un culturist

Acum mulți ani în urmă, mai precis înainte de 1989,  am urmărit cu destul de multă dificultate mișcarea de culturism de la noi, pentru că acest sport era trecut cumva ca o anexă la Federația de haltere, iar competițiile se desfășurau într-un semianonimat, grație numai unor inimoși practicanți ai acestui sport și a unor organizatori și antrenori, deosebit de pasionați de culturism. În acei ani grei au evoluat nume mari ale culturismului românesc, unul dintre ele fiind și Florin PREDUCHIN. Toate încercările mele de a reconstitui rezultatele competițiilor de demult nu au fost încununate de succes, pentru că nici reviste de specialitate nu existau și nici ziarele nu dădeau detalii care acum să servească unei documentări solide. Tot ceea ce există despre culturismul anilor '70 și '80 se află numai în arhivele personale ale sportivilor sub formă de:
- diplome și trofee;
- fotografii în original;
- memorii în manuscris;
- capitole de cărți;
- tăieturi din ziare;
- fragmente de filme.
Am căutat cu insistență de câtva timp să cumpăr revista de Culturism & Fitness avându-l ca director pe Cristian DULGHERU și la un supermarket din Pitești am găsit revista Muscle & Fitness nr. 2 din 2017 și m-a surprins plăcut să văd că editor și director de marketing este Florin PREDUCHIN. Prin anii '90 el s-a ocupat de revista Flex Fitness, fiind editor și director pentru dedacția română. La vremea respectivă el a publicat articole interesante legate de culturismul de la noi și cine dorește să scrie o istorie completă și de detaliu a culturismului de la noi, găsește în articolele lui Florin PREDUCHIN o sursă excelentă de documentare pentru că:
- tratează probleme de actualitate pentru acea perioadă;
- are detalii suficiente pentru a caracteriza perioada;
- dă dovadă de obiectivitate în a-și exprima punctele de vedere;
- abordările sunt complete și redau corect realitatea.
Florin PREDUCHIN vede cum stau lucrurile în culturismul românesc bântuit de patimi și de subiectivism, căci unde este banul public, atracția este mare, iar interesele sunt nemăsurate, ceea ce se transformă în frâne și piedici insurmontabile (vol.3, nr. 7, 1997).
Fiind în miezul problemei, Florin PREDUCHIN intră în culisele fenomenului decodând multe dintre lucrurile aparent de neînțeles de la nivelul conducerii federației de specialitate de atunci.
M-a impresionat faptul că la fiecare număr apărea o fotografie a lui Florin PREDUCHIN, arhitect la bază, în compania lui Ben WEIDER, ceea ce a dat o mare greutate revistei. A existat o largă deschidere, manifestată de editorul Florin PREDUCHIN care a inclus printre autori pe Florin TEODORESCU, Tiberiu BORBELY și  Iosif MELUȚĂ.
Și în revista Muscle & Fitness, Florin PREDUCHIN este prezent cu articole interesante, iar ceea ce dezvoltă în rubrica Pagina lui Florin trebuie considerat un start in demersul construirii unei istorii a culturismului, pentru că autorul dovedește că este în posesia unui bogat material de arhivă, de fiecare dată arătând că tot ceea ce scrie se bazează pe o cunoaștere profundă datorată faptului că el însuși a fost în miezul evenimentelor în calitate de concurent în mari competiții de culturism, fiind un sportiv redutabil. Apreciez detașarea sa și mai ales modul clar în care prezintă activități și culturiști de acum 3, 4 sau 5 decenii, reușind să facă o imagine credibilă, neidealizată pentru valorile din acest sport.
Respect, Florin PREDUCHIN!


(25 august 2017)

No comments:

Post a Comment