Monday, July 31, 2017

Între diferențiere și egalitarism

Acum că s-a vorbit de legea salarizării, tot timpul s-a dorit obținerea de salarii cât mai mari pentru fiecare dintre categoriile socio-profesionale. Mămăliga nefiind foarte mare, există limitări severe legate de stabilirea de coeficienți de ierarhizare, tot timpul existând nemulțumiți.
Cine crede că va reuși să-i mulțumească pe toți prin a realiza o grilă de salarizare zice-se echilibrată, echitabilă și corectă, se înșeală. Tot timpul vor exista nemunțumiți, tot timpul vor exista discuții. Acum există și mediul privat și multe se reglează prin plecările în privat sau în occident. Cazul medicilor umiliți, neglijați și uitați de societate este elocvent. Medicii au plecat și acum sunt orașe unde nu există medici specialiști în spitale mari.
Trebuie să existe diferențieri ținând seama de:
- durata de pregătire;
- complexitatea munci;
- capacitatea de interschimb;
- diferențele dintre disponibil și necesar;
- politicile de stimulare;
- importanța socială;
- confortul specific;
- riscurile și tensiunea muncii.
Egalitarismul are menirea de a descuraja muncile complexe, care necesită un efort îndelungat, o pregătire deosebită și un nivel de concentrare foarte mare. Diferențierile rele au menirea de a distruge munca de calitate, întrucât apare dovada clară că salarii imense se obțin nu neapărat din muncă complexă, de calitate și prin depunere de efort, ci din contră, prin exercitarea unei mprofesii cu activități simple, lejere și plăcute, chiar cu riscuri zero. Dacă la privați apare negocierea, la stat, evident se impun niște criterii de urmat, pentru a preveni abuzurile de natură malefică, distructive, în care nonvaloarea să penetreze spre vârful ierarhiei manageriale, deși situația pe teren arată că în nenumărate cazuri, criteriile fie nu s-au aplicat, fie n-au funcționat. Ceea ce este interesant se leagă de faptul că biata dactilografă care era tot timpul socotită ca reper cu coeficientul 1 este ocolită și nu din faptul că dacă ar fi fost posibil nu ar fi fost folosită, dar apariția computerelor a făcut ca dactilografa să nu prea mai existe nici la directori, nici pe Splai acolo peste drum de Tribunalul Mare.


(01 august 2017)

No comments:

Post a Comment