Thursday, July 20, 2017

Distrugerile informatice

Vedem cum talibanii adinamitează și aruncă în aer monumente de arhitectură veci de mii și mii de ani. În informatică tot așa stau lucrurile. Pierderile din informatică nu sunt așa de zgomotoase, dar uneori sunt cu mult mai dureroase. Ele se produc de cele mai multe ori involuntar sau dacă se produc la comandă, fie au fost luate unele măsuri, fie cel ce determină astfel de acțiuni nu-și dă seama despre ce este vorba. Distrugerile în informatică sunt:
- la nivel de hardware, caz în care echipamente ăși pierd proprietăți și le fac inutilizabile pentru totdeauna; peste un hard disk a trecut roata unei mașini de teren, un CD este rupt în bucăți, o dischetă este zgâriată, unui cititor i se distrug componentele, un monitor este aruncat de la etajul 10, acestea sunt doar câteva din modalitățile de a distruge componente hardware în mod ireversibil;
- la nivel de software distrugerile sunt concretizate prin operații pe fișiere, căci totul în informatică se reduce la fișiere, adică, un conținut delimitat prin etichete cu structură standard, ce permite recunoaștere în vederea utilizării; sunt un milion de modalități de a altera pentru totdeauna conținutul unui fișier, astfel încât în final să fie considerat fișier distrus.
Distrugerile în informatică au consecințe destul de grave, iar cei ce încearcă să refacă un conținut digital distrus cumva, trebuie să fie conștienți că:
- apar costuri considerabile:
- vor exista diferențe inevitabile;
- riscurile repetării nu sunt eliminate.
Distrugerile voite în informatică au rostul lor. Se produc numai și numai când au fost luate toate măsurile care să conducă la concluzia că nu s-a produs un dezastru, ci totul este calculat și distrugerile de conținut digital sunt fără pierderi ireparabile. Fiecare dintre noi trebuie să-și definească propriile proceduri care să determine un astfel de management care să minimizeze riscurile de distrugere atât la nivel de hardware, cât și la nivel de software. Un memory stick nu are de ce să fie utilizat lângă o baie de acid sulfuric sau pe un pod. O dată căzut acolo, evident, conținutul digital va fi distrus o dată cu acel memory stick. Nici devirusările nu trebuie ignorate, cum nu trebuie făcute nici ștergeri sau suprascrieri pe fișiere în mod neglijent.

(20 iulie 2017)

No comments:

Post a Comment