Friday, January 27, 2017

Tipuri de state

Se vehiculează în târg tot felul de chestii legate de tipurile de state, punându-se etichete dintre cele mai bizare, care crează confuzii și înfirbântă imaginația multor persoane la un moment dat.
Statul sclavagist, așa cum îi spune și numele avea populații numeroase, formate din oameni  lipsiți de libertate, considerați unelte vorbitoare, pentru care alții aveau drept de viață și de moarte, dar și de a vinde, respectiv, de a cumpăra astfel de oameni. Cine crede că în secolul al XXI-lea sclavagismul a fost eradicat se înșeală. Dacă folosesc cuvântul Băiculești, am spus totul. Despre jucătorii de fotbal care sunt cumpărați sau vânduți, încă se mai fac analize, căci ei cu bună știință își amanetează libertatea, dându-se pe mâna impresarilor și nu degeaba, avantajele fiind aparent reciproce.
Stuatul comunist este condus de un partid unic, în ideia de a egaliza cetățenii, dar procesul în loc să fie pozitiv, egalizarea se face în sărăcie, adică toți devin din ce în ce mai săraci, bogăția fiind ceva iluzoriu și chiar fundamentat teoretic ca fiind un lucru rău și nenecesar. datorită faptului că în comunism datorită unor grave disfuncționalități productivitatea muncii ca singura sursă a prosperității nu a crescut suficient, s-au dezvoltat acele elemente care au erodat construcția artificială și în final au apărut mișcări, numite revoluții, de catifea sau violente, care au dus la prăbușirea acestui tip de stat.
Statul mafiot corespunde situației în care legea este făcută de anumiți oameni care au puterea economică și financiară, care desfășoară preponderent afaceri bazate pe alcool, carne vie, droguri, jocuri de noroc și armament și care se pun în fruntea crimei organizate. Funcționează legea tăcerii. Toți oamenii sunt înrolați în familii între care se nasc conflicte determinate de dominația de teritorii delimitate pentru afaceri, conflicte, mai corect răfuieli, care se soluționează prin atacuri armate sângeroase, numite de cele mai multe ori reglări de conturi. 
Statul de drept este acela unde legea domnește, actul de justiție este omniprezent și justiția este funcțională manifestându-se cu înalt profesionalism. Există coduri de procedură penală și de procedură civilă, există judecători inamovibili și procurori. Sistemul juridic este astfel structurat încât să regleze totalitatea problemelor care apar și să ducă la bun sfârșit actul juridic, fără a se înregistra producerea de nedreptăți sancționate de instanțe superioare. În conștiința publică, această formă de stat esteesențială pentru combaterea corupției, violenței și a abuzurilor de orice fel.
Statul nazist pune pe primul plan rasismul, antisemitismul, naționalismul și anticomunismul. Ideologia nazistă s-a bazat pe faptul că oamenii se ierarhizează după apartenența la o anumită rasă, numită superioară aflată în vârful piramidei rasiale, iar viața este doar lupta pentru supraviețuire. Singura formă de existență a statului este guvernarea prin dictatură caracterizată prin agresivitate, luptă, orientată spre obținerea spațiului vital necesar celor care au rolul superior, civilizator. Statul nazist a fost nu numai promotorul holocaustului, dar a creat și a făcut să funcționeze ani în șir lagărele de exterminare în masă. Statul nazist este caracterizat prin megalomanie.
Mai sunt și alte forme de stat, precum statul federal, regatul, statul dictatorial, statul înapoiat, statul nedezvoltat, statul dezvoltat, state beligerante, state frățești,  statul industrializat, statul avansat, statul agresor, statul unitar, stat național, dar pe care le voi aborda tot aici cu ale ocazii.




(27 ianuarie 2017)

No comments:

Post a Comment