Sunday, January 8, 2017

Mugur ISĂRESCU cel de la BNR

N-aș fi scris niciodată despre Mugur ISĂRESCU, eternul guvernator al BNR, din varii motive, mai ales că au fost nenumărate bârfe ale unuia ce râvnea la o felie de cașcaval oferită de generoasa bancă centrală. Dar văd că Mugur ISĂRESCU recidivează exact în zicerile pe care le-am mai auzit în Aula Magna a ASE când i s-a acordat  pentru merite deosebite în 11 noiembrie 2009 diploma cu medalia de aur Virgil MADGEARU. Cu un salariu destul de frumușel, Mugur ISĂRESCU vine să spună diverse lucruri despre economie deși eu mă aștept de la un guvernator de bancă centrală să lase deoparte chestiile evidente și să meargă să spună nu lucruri știute de toată lumea, ci lucruri cu mult mai rafinate care să ducă la creșterea spectaculoasă a PIB-ului. Vrăjelile cu echilibrele macroeconomice sunt fumate, căci dezvoltarea presupune trecerea dintr-o stare de echilibru către o altă stare de echilibru, stare care se obține numai și numai prin parcurgerea unor stări intermediare de dezechilibre.
Mugur ISĂRESCU atenționează, ca și cum ar fi deasupra economiei, deși BNR este parte a sistemului economic. El este parte, este implicat, nu este în afara sistemului ca să aibe tupeu să atenționeze. La cât de mare este salariul său, Mugur ISĂRESCU ar trebui să spună clar:
- avem bani să faceti cel puțin 500km de autostardă, de exemplu;
- nu vindeți nu știu ce zăcământ că se pierd cutare și cutare;
- faceți cutare și cutare lucru.
A făcut un doctorat sub îndrumarea marelui profesor doctor Costin Kirițescu și a susținut în 1989 teza de doctorat intitulată Tendințe în politica guvernamentală a cursurilor de schimb pe plan internațional și incidența lor asupra relațiilor economice externe ale României în concordanță cu cerințele locului său de muncă de atunci.
Dacă m-au enervat vreodată unii, aceia au fost toti care mi-au spus ce nu am voie să fac. Eu am nevoie să să mi se spună ce să nu fac, ci trebuie să mi se spună ce am voie să fac sau mai precis, să mi se spună exact ce trebuie să fac. Mugur ISĂRESCU trebuie să fie un bun diagnostician, să dea rețete de cum trebuie făcute lucrurile bune, ceea ce n-am prea văzut la el. Nici nu avea cum să fie altfel, pentru că Mugur ISĂRESCU:
- nu este absolvent al Facultății de Finanțe din ASE ci de REI;
- formarea sa de tinerețe s-a făcut la Institutul de Economie Mondială;
- a publicat masiv în alte domenii decât cel financiar-bancar pur;
- ieșirile sale publice nu sunt cele ale unui tehnician autentic.
Cam știu ce înseamnă să fii profesor și am nenumărate întrebări cum este să fi guvernator full time și profesor universitar la ASE sau la UVT sau oriunde altcumva. Știu că pe vremea când eram asistent aveam în jur tot felul de corifei care-și doreau să fie omniprezenți, dar când era l o adică, își trimiteau asistenții. Era un barosan care doar deschidea cursul și venea în ziua de examen, dădea cu nasul și semna carnetele și cataloagele. În rest era munca asistentului, care nici nu promova, că promovând nu mai era cine să-l slugărească pe boss. Tare aș vrea să aflu cum guvernatorul a reușit să le facă pe toate, mai ales să le facă foarte bine cu 100% prezență la locul faptei, adică în amfiteatrele universităților unde un curs modular înseamnă o săptămână zi de zi sau două ore pe săptămână 14 săptămâni.
Am apreciat la Mugur ISĂRESCU că în vremea când era guvernator și candidat la prezidențiale, întorcându-se din străinătate n-a cerut să i se facă pârtie în avion când se cobora pe ușa din spatele avionului și nici nu-i ținea cineva geanta și nici nu l-a așteptat o mașină la scara avionului. Deci prin contrast cu ceea ce am văzut în 2016, Mugur ISĂRESCU s-a purtat salon, lucru apreciat și de alții în autobuzul care ne ducea spre clădirea aeroportului de la Otopeni.
Cât despre bâzâitul lui Lucică, acum este tăcere căci visul i s-a spulberat, scorul catastrofal de după 11 decembrie 2016 a făcut ca vântul să nu mai sufle în pânzele corabiei și să aștepte alte vremuri care vor să vină never ever cum ziceau geometrii greci când se enervau că vântul le-a șters demonstrațiile făcute cu bățul pe nisil. Alții dau cu bățul prin gard.



(08 ianuarie 2017)

No comments:

Post a Comment