Tuesday, January 24, 2017

Interviu cu culturistul Cristian BECHEȘ


Despre Cristian BECHEȘ am scris un articol  în data 17 iulie 2016, intitulat Cristian BECHEȘ, culturistul cu voință extraordinară. 
Interviul de față își propune să evidențieze preocupările actuale ale  lui Cristian BECHEȘ, ale cărui răspunsuri sunt identificate cu CB, iar întrebările pe care eu i le pun sunt identificate prin II, așa cum am mai procedat și în cazul altor interviuri.
II: Ce a însemnat pentru tine Cristian BECHEȘ anul 2016, pentru a ști de unde plecăm în discuția noastră.
CB: A fost un an bun. Am reușit să câștig medalia de aur la zonale și openul, după care am obtinut locul trei la naționale, fiind bolnav cu o raceală urâtă de care nu am putut scăpa după care am câștigat locul întâi la cupa României după care am câștigat locul întâi la trofeul Steel Man și openul . Cam așa sa derulat anul pentru mine. Aș fi vrut să mă calific la europenele de culturism, dar am ratat calificarea obținând doar locul trei la naționale. Una peste alta, a fost un an bun, din care am învățat multe!
II: Ai început pregătirile pentru anul competițional 2017? În ce constau ele?
CB: Da,le-am început, de o săptamână. Nu am schimbat nimic deoarece consider, ca nu are rost să schimbi ceva ce funcționează. Așa că, execut tot două antrenamente pe zi, unul dimineața de la 05-07 dimineața, care constă în alergare în aer liber o oră plus o oră de exerciții cu greutăți libere: îndreptări, împins de la piept pentru umeri din picioare, genuflexiuni ridicări de picioare din atârnat pentru abdomen. Execut câte patru serii din fiecare exercițiu; iar seara pe la zece fac al doilea antrenament executând doar o singură grupă de mușchi pe zi și mă antrenez în fiecare zi.
II: Pe site-ul FRFC nu este postat calendarul competițional pe 2017. Cum decurge pregătirea ta fără un calendar știut cu exactitate? Suntem la sfârșitul lunii ianuarie și Federația de Culturism și Fitnes nu a afișat calendarul. Pe 2016 erau în calendar etape zonale în martie și aprilie, iar în 28 mai 2016 Campionatul de Culturism Masters. 
CB:Se știu.  Sunt comunicate datele competiților către cluburi. O sa le afișeze în curând și Federatia. Primul concurs la care o să particip o să fie Cupa Romaniei în 20 mai 2017 la Reghin, după care aștept ședințele tehnice pentru următoarele concursuri. În schimb particip în Anglia la un concurs privat în întâi aprilie. Așa că mă concentrez pe primele două, după care vor urma naționalele. Sper să obțin aur pentru a mă califica la europene și ținta mea să urc pe podium la mondiale. O să fie un drum lung dar anul 2017, sunt sigur va fi al meu.
II:Dacă ar fi să dai o notă de la 1 la 10 a stadiului de pregătire, acum în ce stadiu te afli? 10 este nivelul maxim din ziua de concurs.
CB:As zice ca 7. Abia acum începe petrecerea...
II:Ai fi de acord sa discutam despre calculul de indicatori legați de performanța ta?
CB:Da de ce nu?
II:Primul indicator este BODY MASS INDEX - BMI care ia în calcul greutatea și înălțimea. Deci tu ce greutate și ce înălțime ai? Ți-l calculez eu și-ți zic și unde te poziționezi.
CB:In momentul de fata cantaresc 85-87 kg iar inaltimea 172cm
Iar pana in 20 mai ziua concursului in forma maxima o sa cantaresc 88-89 kg cu un procent de grsime sper de 5%
II: Pentru o greutate de  87kg și o înălțime 172 cm, tu ai  BMI = 29.4077879935, adică ești cu excesul de greutate, lucru foarte bun pentru culturiști.
Culturiștii nu trebuie să aibă greutatea ideală, adică 72kg, pentru că la ei tocmai masa musculară este esențialul și aceasta duce la creșterea peste nivelul ideal a indicatorului. Totul este să nu fie grasime.
CB: Corect.
II:Indicatorul HBBP, height based body proportion arată care sunt proporțiile ideale pornind de la înățimea ta. Pentru 172cm aceste proporții sunt:
CATEGORY            Minumum              Cristian BECHEȘ
                               height based
                               body proportion
-------------------------------------------------------------------------
HEIGHT                      172cm                             172cm
CEST                      108.25cm                            132 cm
WAIST                        79.50cm                         71 cm
THIGH                        58.99cm                            66cm
NECK                        39.75cm                               XXXX
UPPER ARM                39.75cm                           48cm
CALVES                        39.75cm                              46cm
--------------------------------------------------------------------------

CB: Măsurătorile mele arată piept: ;talie 71 cm, brat:48cm, gamba 46cm, coapsa 66cm. Cam asta ar fi. Trebuie doar să fac diferența să văd cum stau față de nivelurile ideale.
II:Pentru următorul indicator care este agregat îmi trebuie să știu care este idolul tău și care sunt măsurătorile antropometrice ale lui. 
CB: În viitor voi oferi și aceste date.
II: Pentru endicatorul procentului de grasime din corp BFP îmi trebuie greutatea ta și circumferința taliei măsurată la buric.Tu ai 89kg și talie de 71cm deci BFP=1%
CB: Da. Rămâne de analizat acest indicator.
II:Care sunt punctele tale tari în concursuri? Dar punctele unde mai trebuie să lucrezi?
CB:Abdomenul, pieptul și coapsele sunt ok, dar brațeleși spatele vreau să le pun la punct anul asta.
II:Tu ai calendarul tău competițional. Știind care e durata ciclului tău de antrenament, când începi? Ce calcule faci?
CB: Încep pregătirea pentru un concurs cu patru luni înainte. Încep să scad carbohidrații să-i folosesc în momente cheie imediat după antrenament când mușchii sunt goliți de glicogen  etc... Măresc consumul proteinelor și beau mai multă apă decât în mod normal. Normal beau 3 litri iar în pregătire beau șase. În ultimele trei săptămâni dinaintea unui concurs fac un joc și niște trucuri pe care nu vi le spun. Fiecare culturist are metodele lui...
II: Înțeleg. După concursuri ziarele au scris despre rezultatele tale? Adunni tăieturi din ziare?
CB:Da Rasunetul și Mesagerul și am fost invitat la o emisiune pe un post local din Bistrița orașul meu natal, dar nu am mai putut rămâne în țară. Am primit o oferta de lucru in Anglia și am plecat unde sunt și în prezent. Am renunțat la slujba din Danemarca
II: Pe la televiziuni ai fost?
CB: Nu nu am fost
II: Ți-ai numărat diplomele, premiile, cupele primite?
CB: Anul trecut au fost cinci medalii de aurși una de bronz. 
II: Mă refer la întreaga activitate competițională.
CB: O, nu!  Nu stiu sa vă zic exact. Oricum sunt peste treizeci de aur și de argint  am numai trei știu sigur iar de bronz nu am decat una de anul trecut de la naționale. Dar m-am răzbunat pe cei care m-au învins la cupa României unde am luat aurul concurand iar cu ei in aceiași categorie. A fost cel mai bun concurs al meu de anul trecut.
II: Cum se împacă munca de antrenor cu cea de concurent?
CB: Îmi place foarte mult sa lucrez cu oamenii fiecare are povestea lui... Ei îmi dau o parte din motivația  de a merge înainte și a nu renunța până să-mi ating scopul.
II: Cum te vezi tu peste 10 ani, în lumea aceasta dură, a culturismului?
CB: In zece ani sper să fiu profesionist și să fiu cel mai bun. Asta vreau și asta o să fac oricât timp mi-ar lua. Nu mai renunț.
II: Ce locuri ai ocupat in concursuri?
CB: Nu doar în primii trei de fiecare dată. Anul asta o sa fie anul meu.  Anul trecut am revenit pe scenă după patru ani de comă cum îmi place mie să zic la aceste întreruperi de participări competiționale.
II: Cum ți se par competițiile de la noi în comparație cu cele din străinătate, unde participi?
CB: Acolo sunt foarte bine puse la punct începând cu data competiției ora începerii ora la care urci pe scenă.  Sunt de o punctualitate ieșită din comun și bineințeles premiile. La noi mai este de lucru.
II: La ce ai renunțat pentru a face acest sport?
CB: Am renunțat la o slujbă foarte bine platită care nu îmi permitea să am timpul necesar sa ma antrenez.
II: Care sunt trăsăturile de caracter cele mai importante ale unui culturist?
CB: Culturismul dezvolta inteligența emotională fantastic de mult. Este un sport unde trebuie să gândești și să judeci foarte mult ceea ce faci cu corpul tău. De aceea fiecare individ este diferit așa și caracterul ține de fiecare. De aceea ceea ce ești se va vedea în ceea ce faci ... Eu cred în perseverență. Sa nu renunți niciodată ori de câte ori eșuezi. Este trasatura comună a tuturor marilor campioni culturisti! 
II: Cât durează în medie o apariție a unui concurent pe scena de concurs, cu toate probele? Asta pentru a se vedea cât de mult muncește un sportiv, pentru acele momente de glorie personală.
CB: La proba de comparatie 10 -15 minute maxim, iar ca si program personal durează 2-5 minute iar dupa programul liber daca lupta e stransa se mai face o comparatie de maxim 10 minute.
II: Ai prieteni printre culturiști? 
CB: Da destul de multi cultiristii sunt oameni prietenosi sociabili carora le place sa cunoască și să facă schimb de impresii păreri etc. Printre ei se numără Sebastian Cătălin , Alexandru Sucurtadean, Lăcătuș Claudiu  și lista continuă cu multi altii.
II: Ce ai invățat de la culturiștii cu experiență?
CB: De la cei bătrâni am invățat că fiecare om se dezvoltă diferit dar ca exercițile libere funcționează pe toti oamenii sunt bază dacă vreți, iar după ce ai invățat să execuți corect exercițile cu greutăți libere si sa faci progrese in masa musculara este timpul sa cauti exerecitii care sa ti se potriveasca astfel încât să îți alcătuiești un program optim de antrenament pentru tine. Și cel mai important este că toate astea nu se intâmplă peste noapte și să nu cauți scurtături că nu există. Mă refer la utilizarea de steroizi, care sunt adevărate otrăvuri pentru organism.
II: Cum te simți după ce ți-ai dat pe corp cu acel bronz și ești gata să intri pe scena de concurs?
CB: După ce pun piciorul pe scenă și oamenii aplaudă mă simt ca un zeu toți sunt acolo pentru mine îmi da dependentă de a relua antrenamentele pentru un nou concurs. Și tot așa. E un sentiment și mă cuprind atunci  niște emoții fantastice
II: Ai emoții înainte, în timp sau după ce s-a încheiat evoluția ta pe scenă? Cum te manifești?
CB: Sincer abia aștept să urc pe scenă. Emotiile sunt, dar am un entuziasm plăcut, mă bucur enorm că sunt acolo.
II: Ai un album foto special făcut imediat după un concurs? Ce găsești spectaculos în a avea un astfel de album?
CB:Nu am poze facute de fotografi profesionisti dar o sa-mi fac unul înainte de concursul din mai. Am numai poze simple făcute de prieteni sau de Federatia Romana de Culturism pe scenă.
II: Un culturist care visează să ajungă în finală se pregătește suplimentar? Are și un număr artistic? Tu cum îți construiești povestea, costumul, coregrafia?
CB:Eu pozez după fiecare antrenament cate zece minute în fiecare zi. Iar programul și muzica mi le aleg în funcție de starea sufletească în care sunt inainte de concurs cam cu o luna.  Probabil va  fi o piesa hard sau soft.
II: Ai avut vreodată o întâmplare care te-a determinat să te oprești? Dacă a fost, ce te-a determinat să continui?
CB: Da la un moment dat am renunțat să urc pe scenă fiindca am plecat din țară. Mi-am dat demisia de la vechiul loc de muncă si am fost foarte dezamăgit după o clasare pe locul trei la naționale în 2011. În opinia mea și a sălii pline cu oameni eram pe locul întâi dar... între timp eu nu am renunțat la antrenamente nici o zi iar anul trecut stăteam acasă și citeam o revistă de culturism și mă tot gândeam că îmi lipsește ceva.  Ziceam că nu sunt eu. Nu eram împlinit satisfăcut.  Munceam pentru bani dar nu făceam o muncă din plăcere și am zis gata! O să urc pe scenă și o să mă pregătesc atât de bine încât să nu ma mai poată fura nici un arbitraj. Iar între timp lucrurile s-au așezat în bine, arbitrajul este serios; sunt mai mulți tineri arbitri, lucrurile se indreaptă încet spre bine .
II: Ce te motivează să mergi la sală să te antrenezi, să te perfecționezi pentru a fi mai bun decât perioada care s-a încheiat?
CB: De fiecare dată vreau să fiu mai bun ca versiunea mea precedentă, să urc înca o treaptă. 
II: Ai riscat vreodată în cariera ta de culturist? Când, de ce și care a fost efectul?
CB: Da am folosit la un moment dat steroizi.  A fost ca un miraj toate frumos. Am făcut niste progrese uimitoare dar am avut de suferit de pe urma aventurii enorm. Nu as mai face prostia asta niciodată. Știu că voi progresa și fără, doar că trebuie să muncești ca un demonși cu un plan bine pus la punct poți merge până la limita ta genetică fără steroizi sunt atațea oameni care au demonstrat-o. Efectele adverse sunt îngrozitoare. Nu mai puteam alerga 500 de m gâfâiam ca o locomotivă. Agresivitatea mea era ieșită din comun. Nu mai  dormeam noaptea, deci nu am să mai fac asta niciodată, nici  după ureche, nici după sfaturile unui așa-zis guru al steroizilor ...
II: Care este secretul tău ca sportiv și despre care ai vrea să povestești aici?
CB: Sincer sa fiu nu am secrete sunt ceea ce sunt fac tot ce este necesar pentru a fi cel mai bun iar daca știu ca am facut tot ceea ce aținut de mine sunt împăcat .
II: Dacă ar fi s-o iei de la capăt cum ai proceda? Ce ai alege?
CB: Am luat-o de la capăt anul trecut când am revenit pe scenă. Acum am experiență mai multă sunt mai documentat și mă documentez în continuare dar toate astea sunt apa de ploaie. E simplu. Trebuie să vrei, să crezi și să faci lucrurile să se întample, nu doar săvisezi.
II:  Îți plac bancurile cu culturiști în postura de amanți?
CB: Da sunt foarte amuzante si cele cu jucaria mica.
II: Ce calități ai. Care este cel mai mare defect al tău?
CB: Ambitios , curajos , sincer iar ca defect sunt foarte încăpățânat.
II: Ți-a zis careva că tu n-ai ce căuta în culturism? După ce ai obținut rezultate, cum ai reacționat?
CB: Da mi sa zis la început și chiar și acum când m-am reintors ce sa faci tu acolo nu  ai șanse ăia numai aia fac nu te poti pune cu ei... ca și reacție după ce am caștigat bineînțeles ca am fost mândru dar nu am zis sau facut ceva ieșit din comun doar râdeam așa cum râdeam și când îmi ziceau că nu am șanse.
II: Ai un elev care-ți calcă pe urme?
CB:  Da este un tânăr care promite multe o să-l vedem anul asta pe scenă . Cât despre antrenor mă bucur ca am șansa de a schimba viața unui omîn bine motivandu-l.
II: Ar fi interesant pentru vulg dacă ar fi să construim o poveste lacrimogenă, de doi bani. Eu nu împărtășesc o astfel de opinie. un om se arată celorlalti prin ce este el și nu prin ce nu a are sau nu a reușit. Fiecare dintre noi ar vrea să fie Eminescu. numai că el e unic. noi sunten ceilalți. 
CB:  Aveți dreptate nu îmi place să-mi plâng de milă am început culturismul ca formă de recuperare după o accidentare la judo, o ruptură misculară de biceps. Nu în stare să ridic o cană cu apă. Dar nu așa vreau să fiu cunoscut. Sunt ceea ce sunt și nimic mai mult.  Nu îmi place să mă folosesc de chestii lacrimogene de compătimire nu vreau să fiu cel mai bun prin munca mea și prin ce reușesc sș fac cu corpul meu.
II: Ce părere ai despre culturiștii care au tatuaje? Dar despre cei care au piercinguri? Culturiștii au brațe puternice, piept lat și de aceea își tatuează corpul.  Tu ți-ai face tatuaje? Ti-ai pune piercinguri?
CB: De tatuaje nu văd nimic ieșit din comun se acoperă cu cremă dar despre piercinguri, nu cel putin mie nu imi place ideea asta. Da, am un tatuaj pe braț unde am avut ruptura musculară ca să acopăr cicatricile urâte de la operație altfel nu mi-aș fi făcut niciodată sincer mi-am tatuat pielea care acoperă un mușchi secționat să-mi aduc aminte ce am pățit
II: Culturisștii pentru că arată bine, sunt tentați să facă videochat pe bani. Ce părere ai? Ce părere ai despre așa ceva? Tu ai făcut?
CB: Mi se par prostituate masculine nu aș face așa ceva niciodată atâta timp cât sunt sănătos și pot munci .
II: Îti împărtașesc punctul de vedere, mai ales că ruinează cariere așa cum s-a întâmplat lui Kai Greene. Ai urmărit concursul Mr. Olympia? Ce-ți spune Phil Heath ca performanță? 
CB: Da, așa văd eu lucrurile dar din nou, fiecare face ce vrea cu corpul și viața lor totuși părerea mea e ca nu ar trebui să le fie mustrată cariera 
II: Din ce trăiește un culturist? Tu din ce trăiești?
CB: Asta este trist cel puțin la noi indemnizație zero sau dacă sunt cluburi care o dau e nesemnificativă la fel premile constau în diploma și medalie atât tot ce faci, o faci pe banii tăi. Eu muncesc în două locuri. Un loc de munca este numai pentru bani care  asigură alimentația și suplimentele unui culturist iar un loc este pentru cheltuielile de zi cu zi. Lucrez în prima parte a zilei în construcții iar în a doua parte, ca instructor la o sala de sport. Chiar și în țara ieșeam de la vechiul loc de muncă și mai lucram instructor la o sală până seara.
II: Culturismul este un sport care presupune niște costuri. Te rog să detaliezi.
CB: Un culturist trebuie sa manance foarte diversificat, de exemplu trebuie sa mănânci în fiecare zi : carne de vită, pui; pește pe lângă asta vin legumele, fructele și apoi suplimente alimentare iar când tragi linie astea costa in jur de 3000 de lei lunar este destul de dificil și probabil de asta nu prea avem cultiriști în categoriile grele trist....
II: Ca să mergi în concursuri trebuie să fi afiliat la un club sportiv. Tu la ce club ești membru? De câți ani? Ce istorie are acest club? A dat campioni?
CB: CSM Bistrita. Da Cristian Rus multiplu campion national si balcanic unul dintre cei mai buni culturisti pe care-i are România, un om si un sportiv deosebit, Lăcătuș Claudiu, Moldovan și alții. Acum suntem trei sportivi medaliati si mai pregatesc pe cineva anul asta să participe si o sa vedem ce va face . Asta dacă nu pleacă la alte cluburi .
II: În afară de trainer de unde mai câștigă un culturist? Reclame? Filme? Emisiuni Tv?
CB: Din sponsorizari din spoturi pentru companii de suplimente, dar asta numai dacă clubul tău se implică pe cont propiu. E cam greu ...
II: Tu ce hobby ai? Am văzut că Dragoș POPESCU, marele culturist, pictează.
CB: Îl cunosc pe Dragoș POPESCU. Este un fenomen. Nu știam că pictează. Mie îmi place să citesc când am timp liber asta fac și nu ceva anume din toate ramurile daca vad o carte care mi se pare interesantă nu o mai las, mai ales că acum avem acces la librăriile online așa că asta mă relaxează pe lângă alpinism când sunt acasă în România asta fac în fiecare duminică.
II: Ce spui despre mobilitatea ta? Am văzut un clip unde ești foarte bun.
CB: Multumesc. Mobilitatea am format-o de la judo care a fost primul meu sport. De la cinci ani am inceput sa-l practic si după ce m-am accidentat la braț am participat la competitii doar în cadrul armatei și mi-am luat si carnetul de instructor iar culturismul l-am început ca formă de recuperare după intervenția chirurgicală la biceps însă întotdeuna am cochetat cu ridicatul greutăților fiind o fundatie de baza în multe ramuri ale sportului.
II: Cum stai cu urechea muzicală? E necesară la exercițiile liber-alese.
CB: Da e foarte adevarat trebuie sa simți puțin ritmul, eu cel puțin îmi fac singur coregrafia exersez în oglindă pozitii care mă avantajează și le leg între ele în funcție de muzică și mă inspir de la marii culturiști clasici, parerea mea e că ei  sunt cei mai buni...
II: Ce nu te-am întrebat eu și crezi tu că ar trebui să știe lumea despre tine?
CB: Ati atins toate punctele .Cam asta ar fi.
Mulțumesc foarte mult pentru amabilitatea cu care mi-ai răspuns la întrebări. Fie ca în acest 2017 să realizezi tot ce-ți propui!

(24  ianuarie 2017)





No comments:

Post a Comment