Friday, October 21, 2016

Deosebiri între UE și lagărul comunist

·       Lagărul comunist, așa cum a fost el până înainte de 1989, este de domeniul trecutului, dar este important să tragem învățăminte din ceea ce a fost acel trecut, fără a concluziona neapărat că se vorbește de greșelile trecutului. Trecutul este trecut, cu bunele și cu relele lui, dar tot trecut este. UE este o construcție a prezentului și merită să știm cam ce face diferența între ceea ce a fost lagărul comunist și ceea ce este UE. 
    Deosebirea nr. 1 este dată de modul de formarea celor două entități. Uniunea Europeană- UE este formată prin înțelegerea dintre state, iar mai târziu s-a produs lărgirea prin aderare la cerere, în timp ce lagărul comunist, prescurtat LC, s-a format imediat după terminarea celui de al doilea război mondial, exact în țările pe unde au trecut armatele sovietice
     Deosebirea nr. 2 este dată de modul în care a fost proiectată structura societății, unde în LC era vorba de oameni absolut egali, muncitori, țărani și intelectuali, dar toți egali, în timp ce în UE societatea este structurată în bogați și săraci, dar există și o clasă de mijloc. În LC este vorba de o egalitate în sărăcie, iar în UE obiectivul este acela de a se ajunge la cetățeni tot egali, dar în bogăție.
    Deosebirea nr. 3 vizează înregimentarea politică a elevilor, a tinerilor și a maturilor în formele specifice comunismului, pionieri, comsomoliști, comuniști în LC, în timp ce în UE asocierile vizează forme flexibile de cercetași, membri ai unor organizații recunoscute de lege, cercuri profesionale sau alte forme de petrecere agreabilă și instructivă a timpului liber.
   Deosebirea nr. 4 este dată de motorul de dezvoltare a societății, care în LC constă în acțiuni mobilizatoare, întreceri socialiste, în timp ce în UE activitățile vizează diferite tipuri de competitivități, antrenarea pe bază de voluntariat conștient, urmărindu-se obiective care să îmbine eficiența socială cu eficiența specifică fiecărui cetățean.
      Deosebirea nr. 5 este dată de modul în care este privit omul. În timp ce în LC se urmărește crearea omului nou, total diferit de cel dat de celelalte moduri de producție bazate pe exploatare șipe capital, UE pornește de la dezvoltarea personalității fiecărui cetățean armonizând propriile obiective ale acestuia cu necesitățile pe care societatea le impune la un moment dat. Omul nou se dorea a avea o conștiință înaltă, revoluționară, în timp ce omul din societarea modernă de azi se dorește a avea un nivel de maturitate care să-i permită să ia cele mai bune decizii care să conducă la dezvoltarea personalității sale.
   Deosebirea nr. 6 este dată de înregimentarea tuturor cetățenilor în tot felul de organizații cu răspândirea necesiutății de a informa organele în cazul în care identifică dușmani ai orânduirii, drept care era considerat un act patriotic să fie informată securitatea despre tot ce mișca în casă, la muncă, printre vecini sau chiar la beție cu prietenii. La nivel de UE există obligativitatea respectării tuturor drepturilor omului și orice formă de asociere este liber-consimțită și sunt urmărite scopuri nobile care să ducă societatea spre progres, spre dezvoltare și spre eliminarea acelor fapte care au menirea să-i tragă în jos pe cetățeni.
      Deosebirea nr. 7 este definită de faptulcă în LC limba străină care era impusă în școli era limba rusă, dar toată lumea trăgea cu ochiul spre Occident, în timp ce în UE se vorbește limba engleză, iar acum există tendința să se utilizeze fiecare limbă în parte, toate documentele UE fiind traduse în toate limbile vorbite de țările membre.
   Deosebirea nr. 8 este definită de tendințaspre dezvoltarea unui ateism brutal prin închiderea, demolarea și restrângerea activităților din biserici în țările LC, în timp ce în UE libertățile religioase sunt totale. Tnerii dar și vârsticii se prefăceau a fi atei, dar acasă țineau obiceiurile și își botezau religios copiii, iar ei se căsătoreau în secret fie la biserică, fie acasă.
    Deosebirea nr. 9 este definită de existența partidului unic în țările LC, în timp ce în UE există pluripartidism, restrictiile fiind legate de interzicerea partidelor naziste și a celor de sorginte fascistă. În LC este vorba de centralism excesiv deși i se zicea democratic, în timp ce la nivel de UE accentul se pune pe descentralizarea efectivă.
      Deosebirea nr. 10 vizează existența proprietății socialiste și a planificării atotcuprinzătoare, în țările lagărului comunist, în timp ce în UE totul are la bază proprietatea privată, capitalul și economia de piață.
      Deosebirea nr. 11 este definită de existența doctrinei marxist-leniniste care este unică pentru tot ce mișcă în LC, în timp ce în UE există o mare varietate de doctrine care corespund exigențelor fiecărei etape traversată de țările ce alcătuies această Uniune.
          
     Deosebirea nr. 12 constă în faptul că UE are un parlament ales pe principiul proporționalității în raport cu numărul de locuitori, în timp ce la toate consfătuirile țărilor din LC erau trimiși delegați cu grijă selectați de partidul comunist, cu ajutorul de neprețăluit al securității.
      Deosebirea nr. 13 este legată de educație, știința de carte fiind deviza fundamentală a țărilor din LC în sensul de a eradica analfabetismul, lucru deja obținut, în timp ce în țările UE sistemul educațional are și componenta privată, ceea ce înseamnă plata de taxe    împovărătoare pentru săracii care vor diplome cu orice preț.
     Deosebirea nr. 14 este vizează productivitatea muncii, care în UE este de câteva ori mai mare decât în șările LC pentru că acolo s-a urmărit eficiența, în timp ce comunismul viza să nu existe oameni fără loc de muncă. Tocmai că șomajul era eradicat în țările LC era factorul de mare paradă și de laudă pentru comuniști care opuneau starea din țările lor cu nesiguranța zilei de mâine a muncitorilor din UE. Acum românii simt pe pielea lor ce înseamnă șomaj și cum se obține productivitate adevărată neafectată de oameni care stau că de la stat iau banii.
     Deosebirea nr. 15 este dată de faptul că în LC jurămintele se fac față de partid și față de stat cu mâna pe drapelul partidului, în timp ce în UE se jură cu mâna pe Biblie și cei care o fac spun că-și vor sluji patria și poporul.   
   
     Dacă sunt și alte deosebiri între lagărul comunist -LC și Uniunea Europeană, pe care însă nu le-am considerat esențiale. Dacă sunt deosebiri fundamentale, acest material va fi completat cu ele, indicând sursa care le-a identificat.   

       (22 octombrie 2016)
(


(

No comments:

Post a Comment