Sunday, October 30, 2016

Constatin-Gelu APOSTOL

Constatin-Gelu APOSTOL, adică profesorul APOSTOL este  fondator al Catedrei de Informatică Economică, azi Departamentul de Informatică și Cibernetică  Economică, tovarăș de suferință în ale informaticii economice de când mă știu eu.
El face parte din prima promoție a secției de Mecanizare și automatizare a Calculului Economic, secție care a luat ființă în ianuarie 1969, care se regăsește acum sub denumirea de Informatică Economică și care în anul 2015 a împlinit 50 de ani de existență.
De la Absolvire și până la pensionare Constatin-Gelu APOSTOL a lucrat dăruire și abnegație în Departamentul de Informatică și Cibernetică  Economică, ținând cursuri de programarea calculatoarelor electronice, de birotică și de analiza și proiectarea sistemelor informaționale și a sistemelor informatice. El a urcat pas cu pas toate treptele carierei didactice, fiind mai întâi asistent universitar stagiar de la trerminarea facultății, apoi asistent universitar titular, după aceea lector universitar mulți ani că așa erau vremurile atunci, pentru conferențiar și profesor trebuia avizul cabinetului 2 care nu a venit niciodată. Acea culoare verde a semaforului, care ani în șir a rămas tot pe roșu și generații întregi erau în așteătare plini de nenumărate spereanțe și neliniști. După revoluția din 1989 când s-au descătușat toate energiile acestui popor, profesorul Constatin-Gelu APOSTOL, a promovat pe postul de conferențiar universitar și mai apoi în 1993 a devenit profesor universitar titular și conducător de doctorate.
În anul 1980 Constatin-Gelu APOSTOL a susținit teza de doctorat cu titlul Procedee de automatizare a analizei fluxurilor informationale pentru proiectarea sistemelor informatice in economie sub coordonarea profesorului doctor docent Constantin IONESCU, la a cărei ședință publică am asistat și am apreciat cu a decurs totul, dar atunci am apreciat și catrenul recitat de profesorul Gheorghe BOLDUR-LĂȚESCU în care zice ca autorul tezei a făcut muncă de apostolat, făcând legătură cu numele acestuia de familie, ceea ce mi s-a părut foarte frumos. Eu urmăream cu atenție formalizările deosebite și teoria de definire și de construire a indicatorilor utilizați în sisteme informatice și admiram tenacitatea lui Constatin-Gelu APOSTOL în dezvoltarea de soluții deosebite, mai ales că știam detalii din traiectoria zbuciumată a grupului de lucru BAR.
În anul 1976 s-a constituit grupul de lucru din zona limbajelor de programare format din dr. Valer ROȘCA, Constatin-Gelu APOSTOL, Ion Gh. ROȘCA și Ion IVAN, care s-a dovedit prin ceea ce a făcut a fi puternic, profund și mai ales orientat spre calitate, iar lucrările elaborate și publicate în litografia ASE stau mărturie peste ani. Întotdeauna m-am mândrit să fiu în compania acestor profesor deosebiti, APOSTOL și cei doi ROȘCA, pe care i-am admirat și respectat pentru tot ce au făcut ei în zona informaticii economice. Cărțile care  scrise de această echipă sunt:
  • Valer ROSCA, Constantin APOSTOL, Ion IVAN, Ion Gh. ROSCA - Limbaje de programare. Limbajul de programare ASSIRIS, Lito ASE, Bucuresti, 1977, 516 pg.
  • Valer ROSCA, Constantin APOSTOL, Ion IVAN, Ion Gh. ROSCA - Memorator pentru limbajul de programare ASSIRIS, Lito ASE, Bucuresti, 1977, 167 pg.
  • Valer ROSCA, Constantin APOSTOL, Ion Gh. ROSCA, Sergiu COMAN, Ion IVAN - Limbaje de programare - Metoda Programatorului Sef, Studiu de caz, LITO ASE, Bucuresti, 1979, 115 pg.
  • Vale ROSCA, Constantin APOSTOL, Ion IVAN, Ion Gh. ROSCA - Limbaje de programare - Limbajul FORTRAN si FORTRAN conversational, LITO ASE, Bucuresti, 1980, 224 pg.
Cartea de ASSIRIS rămâne pentru mine una dintre cele mai importante realizări, pentru că a demonstrat că știm:
  • știm să lucră în echipă;
  • să asigurăm calitate foarte înaltă;
  • să abordăm profund problematica;
  • să scriem toți cu un stil unanim acceptat;
  • să orientăm demersul spre studenți.
După ce s-a produs catastrofa înființării facultății de Planificare și Cibernetică Economică, mutațiile impuse în zona programării calculatoarelor au generat situații extrem de grave pentru învățământul de informatică, unii dintre corifeii noii orientări confundând instrucțiunile limbajelor de programare cu instrucțiunile de aplicare a legilor în zona birocraților și funcționarilor de prin ministere, combinate și CAP-uri. Coeficientul de promovabilitate la disciplinele de informatică fiind nesatisfăcător, iar cel de la disciplina de programare a calculatoarelor fiind chiar foarte mic, un prorector doritor să crească în ochii PCR, s-a gândit în micimea lui să facă un panou, rușinor dealtfel în ochii celorlalți profesori, în care punea el niște întrebări ca politruc ce era, dar acolo apăreau și numele noastre, adică:
Valer ROȘCA
Constatin-Gelu APOSTOL
Ion Gh. ROȘCA
Ion IVAN
ca exemple negative, deși toți colegii ne felicitau pe holurile ASE sau pe stradă pentru curajul nostru de a mai ține la calitatea procesului didactic prin asigurarea unui nivel de exigență normal. Numai intervenția energică a profesorului Dumitru MĂRGULESCU a făcut ca acel panou al rușinii să dispară de la intrarea profesorilor din clădirea cu bila a ASE din Romană 6. Și acum la aproape 40 de ani de la acel eveniment mă simt la fel de mândru ca atunci, fiind în cea mai selectă companie într-un moment esențial ale vieții mele.
Anii au trecut și în 28 octombrie 2016, profesorul Constatin-Gelu APOSTOL, cel căruia noi îi spunem Tinu APOSTOL împlinește o frumoasă vărstă și el este unui dintre cei care s-au intersectat cu toate generațiile de calculatoare, de la cele cu tuburi catodice, semiconductori, microprocesoare și până la cele din ziua de azi unde 512Gb memorie înseamnă ceva modest comparativ cu vremurile în care discurile uriașe ale calculatorului IBM 360 cu capacitate de câteva zeci de Mb. Profesorul Constatin-Gelu APOSTOL  a coordonat și a format colectivul de birotică de la FABIZ și a scris  cărți, iar eu mă mândresc cu faptul că am primit de la el unele dintre lucrări, cu autograf.



El își poară anii cu demnitate, cu cinste și cu mulțimirea omului care a făcut în bogata sa carieră universitară lucruri de excepție și generații de studebnți dar și de colegi profesori mai tineri  îi poartă respectul printu cunoștințele pe care le-a primit de la el, dăruite cu mult talent și cu deosebită pricepere. Vremurile de demult au fost vitrege și nu l-au încovoiat, a mers tot timpul cu fruntea sus încrezător în anii ce auveau să vină, reușind să facă lucruri speciale pe orinde a trecut cu discreția care îl caracterizează. Profesorul Constatin-Gelu APOSTOL are un hobby despre care mi-a povestit de multe ori și anume săpăturile arheologice. În comuna sa natală el a descoperit numeroase dovezi ale unui trecut zbiciumat al acelor locuri, monede, fragmente de vase din ceramică și multe altele. Așa cum îl cunosc, ca arheolog amator, Constatin-Gelu APOSTOL a lucrat la fel de temeinic, ceea ce înseamnă că și rezultatele sale concrete sunt pe măsură.
Talentul său poetic, un alt hobby al profesorului Constatin-Gelu APOSTOL s-a manifestat în multe rânduri prin poeme scurte dedicate colegilor, dar sunt sigur că profesorul mai are și alte versuri pentru că talentul său în a versifica dovedea ușurința construcțiilor inteligente, cu nerv și subtilitatea metaforelor. Eu i-am mul/umit pentru versurile pe care mi le-a dedicat cândva.
La ceas aniversar, profesore Constatin-Gelu APOSTOL să ne trăiești și să ne bucuri cu ceea ce vei face în profesia ta, dar și cu versurile pe care aștept să mi le dedici când eu voi împlini frumoasa vârstă de 250 de ani. La mulți ani îți zic eu alături de toți cei care se gândesc la tine și ăți mulțumesc pentru ceea ce ai făcut pentru ei ani de-a rândul ca truditor în ale informaticii economice! Iată și o dedicație, stângace, dar dedicație, maestre!
Privesc spre cerul abătut,
Când paseri roitoare-n stol
Se pierd în timpul netrecut,
Cu truda ta de àpostol,
Din neam de Gelu și Menumorut.

(29 ocotmbrie 2016)







(30 octombrie 2016)

No comments:

Post a Comment