Wednesday, August 31, 2016

Coeficientul de similitudine

Coeficientul de similitudine vizează evidențieirea asemănărilor dintre două elemente, fie că este vorba de obiecte, de fenomene, de procese sau de cuvinte. Există mai multe modalități de a evidnția similitudinea dintre componente, luându-se în considerare:

  • mărimea;
  • compoziția;
  • aspectul;
  • forma;
  • culoarea.
În situația de față se vor lua în considerare similitudinile legate de cuvinte, în mod deosebit referirea se va face la acronimele asociate partidelor.

Un cuvânt este format din litere. Fiecare literă ocupă un anumit loc în cuvânt. În acronimul PRU, litera P ocupă poziția 1, litera R ocupă poziția 2 și litera U ocupă poziția 3. În cuvântul MRU litera M ocupă poziția 1, litera R ocupă poziția 2 și litera U ocupă poziția 3. Cele două cuvinte se pun unul sub celălalt:
PRU
MRU
0 1 1
și sub litere se pune 1 dacă litera este comună celor două cuvinte sau 0 dacă literele nu coincid. Lungimea cuvintelor este 3, adică sunt formate din 3 litere.
Coeficientul de similitudine CS, simplu este dat de suma cifrelor de 1 rezultate din comparație împărțit la lungimea minimă a acronimelor.
CS = 2/3 = 0,66
dacă se folosesc ponderi date de pozițiile literelor, deci prima literă are ponderea 1, a doua litera are ponderea 2și tot așa, coeficientul de similitudine ponderat CSP este în acest caz:
CSP = (0*1 + 1*2 + 1*3)/ (1 +2+3) =  0, 83
Cuvintele în care coeficientul de similaritate este mare sunt de evitat pentru că se crează confuzii, iar în cazul acronimelor, lucrurile sunt extrem de periculoase.
Trebuie analizate acronimele în perechi (PSD, PSR), (PNL, PDL) și (USB, USR). Cei care doresc să constituie formațiuni politice este de urmat ca regulă a nu folosi acronime cu nivel de similitudine ridicat, adică peste 40%. În caz contrar, dacă nu-și doresc acest lucru, vor avea surprize dintre cele mai neplăcute la aplicarea șatmpilei pe VOTAT, că vor fi votați exact cei care nu sunt doriți, din cauza confuziilor. Similitudinile se aplică și la construcțiile grafice. Am avut un doctorand cu o teză pe tema ortogonalității siglelor de firme.


(31 august 2016)

No comments:

Post a Comment